15 жовтня 2014

ДСТУ 7448:2013

Із 1 липня 2014 року набув чинності новий національний стандарт України - ДСТУ 7448:2013 "Інформація та документація. Бібліотечно-інформаційна діяльність. Терміни та визначення понять".
Цей стандарт в Україні уведено вперше, - зі скасуванням ГОСТ 7.26-80. Він унормовує українські терміни та визначення понять у сфері бібліотечно-інформаційної діяльності. А терміни, установлені стандартом, рекомендовано вживати в усіх видах нормативної документації, науково-технічній, довідковій та навчально-методичній літературі, що стосується бібліотечно-інформаційної діяльності.
Ознайомлення із самим документом викликало багато запитань і сумнівів, а структура стандарту змусила згадати про документ іншого роду, але також державний стандарт - "Державний стандарт надання безоплатних послуг клубними та бібліотечними закладами культури державної та комунальної форм власності".
Адже у стандарті знайшлося місце для визначення бібліотеки як інформаційної системи, детально наведені усі поняття, що визначають взаємодію бібліотек ("Бібліотека та бібліотечна мережа"), систематизовані визначення бібліотечних інформаційних ресурсів. Окремі розділи присвячені аналітико-синтетичному опрацюванню документів, інформаційним технологіям в бібліотечній діяльності, а також інформаційному обслуговуванню користувачів бібліотек.
Але залишається враження, що основна частина бібліотечної діяльності - власне бібліотечне обслуговування користувачів, популяризація книги та читання, соціокультурна діяльність бібліотек, методична робота і т. д. залишаються за рамками стандартів, принаймні, на периферії уваги. І за рамками визнання соціальної і професійної значущості цієї роботи?

Для колег-херсонців - із ДСТУ 7448:2013 можна ознайомитись у кабінеті бібліотекознавства (відділ бібліотечного прогнозування та інновацій) бібліотеки ім. Дніпрової Чайки.
Посилання для перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар