18 лютого 2015

Бібліотечне краєзнавство - для виховання патріотів

17-18 лютого у Херсонській обласній бібліотеці ім. Дніпрової Чайки відбувся обласний семінар-тренінг для методистів, що опікуються фондами бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, та працівників шкільних бібліотек міста і області. 
Тема семінару - "Краєзнавча діяльність шкільних бібліотек у системі патріотичного виховання учнів". 
У перший день семінару увага його учасників була зосереджена на нових регіональних документах, що визначають завдання бібліотек у ближній перспективі, зокрема аналізували розпорядження голови обласної державної адміністрації "Про координаційну раду з питань організації діяльності бібліотек Херсонської області, що обслуговують дітей" (від 4.02.2015 р.) та затверджені цим розпорядженням документи, спрямовані на поглиблення співпраці дитячих і шкільних бібліотек (виступ Анни Іванівни Бардашевської, директора ОБД).
   
Краєзнавчо-патріотичні аспекти домінують у низці фестивальних та конкурсних проектів, що реалізуються вже зараз або стартують незабаром у нашій області, як от обласний фестиваль "Поетичний камертон Ліни Костенко", обласний інтелектуальний турнір "Ігри патріотів Херсонщини", всеукраїнський сімейний конкурс "Книга пам'яті мого роду", регіональний літературний конкурс ім. Ю.К.Голобородька "Зачаровані Таврією" і навіть обласний фаховий конкурс на кращий захід "Світ дитинства, захищений правом", - із їхніми умовами ознайомили та про них нагадали Надія Дмитрівна Звягінцева і Вікторія Вікторівна Сломчинська.
 
  
Та найважливішим у розкритті теми семінару став виступ Ірини Сергіївни Срібної "Національно-патріотичне виховання підлітків: нові формати в бібліотечні практиці", у якому сконцентрувався і досвід роботи нашої бібліотеки, і власний досвід Ірини Сергіївни - автора кількох креативних ідей, втілених на практиці у відділі обслуговування 5-9 класів та у відділі Інтернет-послуг.

       
Практична частина навчання була зосереджена у програмі сьогоднішнього дня: учасники семінару повправлялися в роботі з картами-іграми із серії "Ігри патріотів Херсонщини" (тренери - автори-розробники ігор), ... 




...взяли участь у історичних веб-гонках "Велика Вітчизняна: відома і незнайома" (до 70-річчя Перемоги) (автори - Світлана Станіславівна Хурса і Ангеліна Василівна Вєтрова, за оригінальною ідеєю працівників Каланчацької районної бібліотеки для дітей) - бібліотекарі проти шестикласників ЗОШ №32.
   



   
А на завершення семінару - відвідали творчий майстер-клас у відділі естетичного виховання:

 

Немає коментарів:

Дописати коментар