21 червня 2015

«БібліоКре@тив-2015»: що, де, як

Отож, 18-19 червня у Миколаєві відбувся 6-й Міжрегіональний ярмарок бібліотечних інновацій «БібліоКре@тив-2015».
Уперше такий Ярмарок відбувся у Херсоні в 2010 році, з ініціативи Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки. Учасниками цього міжрегіонального заходу стали бібліотеки для дітей Херсонщини та АР Крим, а вже з наступного року до них приєдналися бібліотеки Миколаївської області.Тоді ж було вироблено основний формат фахового заходу: проведення його на базі бібліотек-співорганізаторів почергово та у формі «продажу-купівлі» інноваційних ідей, із зобов’язанням впровадити «придбані» на Ярмарку ідеї - і звітувати про їх реалізацію у наступному році; презентація колегам найбільш вдалого масштабного проекту – «успіху року».
В 2013 коло учасників доповнила Полтавська ОБД ім. Панаса Мирного, а сам Ярмарок відтоді проходить під егідою Української асоціації працівників бібліотек для дітей та за участі Національної бібліотеки України для дітей. 
Цьогорічний організатор Ярмарку - Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.Лягіна, а його учасниками стали Національна бібліотека України для дітей, Херсонська ОБД ім. Дніпрової Чайки та дитячі і шкільні бібліотеки області: Голопристанська і Каланчацька РДБ, бібліотеки АЛ ХДУ та ЗОШ №55, бібліотечно-інформаційний центр НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради, Полтавська ОБД ім. П.Мирного, Ізмаїльська центральна бібліотека для дітей (Одеська область) і, звичайно, дитячі та шкільні бібліотеки Миколаївщини, а також Науково-педагогічна бібліотека м.Миколаєва та студенти і бібліотека Відокремленого підрозділу «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтва».
Офіційне відкриття Ярмарку змінилося блискучою лекцією Галини Миколаївни Гич, завідувача кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО, кандидата педагогічних наук, доцента - про читання і нечитання сучасного покоління Z, про відмінності "культури книги" і "культури екрану", до якої переважно належать наші діти, і про те, що ми, як бібліотекарі, можемо й повинні зробити, щоб зацікавити дитину читанням...

А далі... З'ЯВИВСЯ БІЛИЙ КРОЛИК! Той самий, з дитинства знайомий, а дитяча бібліотека перетворилась у те, чим вона, власне, і є :) - у КРАЇНУ ДИВ. І ми залюбки мандрували цією країною разом з Алісою та непосидючим Кроликом, зустрічаючи дивовижних героїв Льюїса Керрола у кожному відділі бібліотеки:

Програма першого дня заходу, окрім цієї дивовижної екскурсії бібліотекою ім. В.Лягіна та звітів про реалізацію ідей, придбаних на попередньому Ярмарку в Полтаві, включала також ознайомчий професійний візит до Березанської районної бібліотеки для дітей:  

А день другий подарував насичені "торги" 
... і відвідини Центральної міської бібліотеки ім.Ш.Кобера і В.Хоменка Миколаївської ЦБС для дітей:

Учасники Ярмарку отримали яскраві професійні враження і від самого Ярмарку, і від візитів до бібліотек, адже кожна з них – і обласна, і міська, і районна – вражають багатою палітрою фахових знахідок, пропонують своїм користувачам комфортні умови і надзвичайно широкий спектр послуг, мають високі професійні здобутки.
У підсумку «БібліоКре@тиву-2015» його учасники презентували і «придбали» понад три десятки інноваційних проектів.

Немає коментарів:

Дописати коментар