17 червня 2015

"Світ дитинства, захищений правом".
Фінал обласного конкурсу

17 червня  у приміщенні Херсонського музичного училища  відбувся святковий фінал та нагородження переможців обласного конкурсу на кращий правовий захід «Світ дитинства, захищений правом». Конкурс проводився на Херсонщині з 1 грудня 2014 р. до 1 червня 2015 р.
Учасників заходу привітали Клюцевський Володимир Іванович, керівник апарату Херсонської обласної державної адміністрації, та Предместніков Олег Гарійович, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, голова організаційного комітету конкурсу. У своїх виступах вони відзначили важливість здобутків конкурсу для сьогодення, для розбудови правової держави в Україні. Адже кожен з учасників конкурсу зробив свій гідний внесок у справу захисту прав наших дітей та виховання їх правосвідомими громадянами. 
Вітальне слово В.І.Клюцевського та О.Г.Предместнікова.
Це вже третій у ряду конкурсів на кращий правовий захід, що проводяться на Херсонщині з 2010 року. Кожен із них мав свою тему: "Правові орієнтири", "Права людини починаються з прав дитини" і деякі відмінності. 
До проведення конкурсу "Світ дитинства, захищений правом", наприклад, долучилося найбільш широке коло організаторів: 
- Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області,
- служба у справах дітей Херсонської обласної державної  адміністрації,
- управління освіти і науки Херсонської обласної державної  адміністрації,
- управління культури Херсонської обласної державної  адміністрації,
- Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Мета, якої прагли досягти організатори - активізація правової просвіти та правового виховання дітей і підлітків шкільного віку, сприяння вихованню у юного покоління громадян поваги до закону і права, до норм та правил співжиття людей у суспільстві, відповідальності за свої вчинки, формування громадянської позиції та розуміння важливості розбудови правової держави, правового суспільства.
Всього на розгляд обласного журі надійшло 45 конкурсних проектів, які включають сценарії правових заходів і матеріали, що засвідчують та ілюструють їхнє проведення – фото і відео репортажі, відгуки учасників і публікації у пресі, роздаткові матеріали й електронні презентації, виготовлені для використання під час заходів та за їх підсумками тощо.

Рішенням обласного журі були визначені переможці обласного конкурсу «Світ дитинства, захищений правом», які й отримали дипломи та пам'ятні подарунки, а саме:
І місце: Стрельчук Світлана Іванівна, бібліотекар Каховського НВК "Гімназія - спеціалізована школа І ст. з поглибленим вивченням іноземних мов"; захід, поданий на конкурс: «Модель ООН. Україна. Каховка - 2015». Матеріали конференції.
Нагороду Світлані Стрельчук вручає Олег Гарійович Предместніков.
ІІ місце: Сломчинська Вікторія Вікторівна, головний бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів Комунального закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради; конкурсний проект: "На "скільки" ти знаєш свої права?" Правовий аукціон.
Вікторія Сломчинська отримує нагороду від керуючого партнера адвокатського об'єднання "Жованник і партнери" Лариси Миколаївни Жованник та старшого партнера об'єднання Гіліна Євгена Олександровича - члена журі конкурсу.  
Вітання переможцям конкурсу
 від Світлани Віталіївни Думинської, начальника управління культури облдержадміністрації,
та Марини Миколаївни Саламахи, начальника відділу управління освіти і науки облдержадміністрації.
ІІІ місце розділили:
- Мельниченко Тетяна Василівна, учителя фізики Новотроїцької гімназії : "Віднайдене право". Інтерактивна п’єска;
- Солодченко Наталія Анатоліївна, вчитель історії та правознавства Сиваської ЗОШ І-ІІ ст. № 2 Новотроїцького району: «Правовий аукціон». Позакласний захід.
На завершення свята преможців та усіх учасників заходу привітав начальник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Гасанов Роман Алікрамович:
Із його вуст прозвучала щира висока оцінка і самого конкурсу, і його фінального акорду.

Святковий фінал та церемонію нагородження переможців конкурсу підготував колектив Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.
І автори сценарію фінального заходу конкурсу подбали про те, щоб надати святу не тільки належної офіційної урочистості, а ще й певної "майже-детективної" інтриги. Тут і "халепа" зі "зниклим" протоколом, що дозволила включити в розвиток сюжету всіх учасників журі,
і інтерактиви з глядачами у залі, літературно-детективний та відеозапитання, в яких треба було зрозуміти, які саме юридичні терміни намагаються розтлумачити діти,
а також всезнаючий "адміністратор правового порталу", що знайомив присутніх із давніми законами та звичаями різних країн світу щодо покарання злочинців:
Звичайно ж, було і щасливе завершення у "справи про зникнення" протоколу журі конкурсу, який виявили... на звороті дитячого малюнку :)
Свято відбулося за участю творчих колективів і солістів Херсонського музичного училища, тож, окрім дипломів та призів, учасники конкурсу і гості свята отримали ще й музичні подарунки:


Реалізація конкурсних проектів дозволила виявити творчий потенціал фахівців у різних галузях діяльності – учителів, вихователів, бібліотечних та соціальних працівників, спеціалістів у галузі права та захисту правопорядку, які за своїми професійними обов’язками організовують правову просвіту та виховання дітей або залучаються до неї. 
За підсумками конкурсу сформовано банк даних авторських розробок, до якого буде надано відкритий доступ завдяки опублікуванню на порталі правової просвіти «Права дітей» - kidrights.kherson.ua (веб-проект Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки).

Немає коментарів:

Дописати коментар