20 листопада 2014

Шкільна бібліотека: ресурси та їхнє використання

У рамках діяльності лабораторії перспективного досвіду з питань організації фондів шкільних бібліотек сьогодні пройшов семінар-практикум працівників бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів м.Херсон. Тема семінару - "Шкільні бібліотеки на допомогу вирішенню пріоритетної освітянської теми: організація та використання інформаційних ресурсів". Організували захід комунальний заклад «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, управління освіти Херсонської міської ради та його методичний кабінет, а також НВК «Загальноосвітня школа І ст. – спеціалізована школа ІІ ст. – колегіум» № 51 ім. Г.Потьомкіна, інформаційно-бібліотечний центр якої і став базою проведення навчання. 
       

  
    
Осьмінін Павло Юхимович, директор НВК № 51 ім. Г.Потьомкіна, не лише привітав учасників семінару, а й презентував нове краєзнавче видання - справжній скарб для дослідників історії нашого краю! Енциклопедична і за змістом, і за обсягом зібраних матеріалів книга «История Херсона» безсумнівно стане окрасою фондів шкільних бібліотек міста (і бібліотеки ім. Дніпрової Чайки також!) - адже Павло Юхимович не лише ознайомив учасників семінару із цим безпрецедентним для нашого місцевого книговидання твором друку, а й передав його примірники до фондів бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів у дар.
   


У подальшому увага учасників семінару була привернута до розгляду планових питань (за програмою семінару), зокрема загальному ознайомленню з нововведеним у дію національним стандартом України «ДСТУ 7448:2013. Бібліотечно-інформаційна діяльність. Терміни та визначення понять», із веб-проектом МОН та Центру освітніх комунікацій "Репозитарій навчального контенту" і т. д. З-поміж них варто відзначити виступ завідуючої бібліотекою Комишанської ЗОШ № 26 Лілії Карпенко - у рубриці, що стає вже традиційною для міських семінарів, умовно названої в прогамі "бенефіс бібліотеки".
   
   

 
Для практичної роботи учасники семінару поміняли місце "дислокації" і з актової зали перемістилися до інформаційно-бібліотечного центру. Олена Хмельницька, завідуюча інформаційно-бібліотечним центром НВК № 51 ім.Г.Потьомкіна, ознайомила "семінаристів" із досвідом роботи з організації та використання інформаційно-документних ресурсів бібліотеки-бази семінару та із власними напрацюваннями й новаціями, вже започаткованими, попри незначний за часом термін роботи (із початку нинішнього навчального року).
Робота з документами та консультації фахівців продовжили практичну частину семінару. Як консультанти були залучені "профільні" фахівці обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки: Семенова Ольга Миколаївна, завідуюча відділом збереження і реставрації фонду, Пиж Вікторія Вікторівна, завідуюча сектором комплектування і оброблення документів, а також Ревуцька Надія Іванівна, бібліотекар методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради і, звичайно, 
Олена Вікторівна - люб'язна і компетентна "господиня бібліотечного дому" НВК №51.
    

   
Повернувшись до актової зали, учасники семінару потрапили до імпровізованої театральної зали.
Справжнє задоволення і незабутні враження подарував усім перегляд вистави бібліотечного літературного театру ХОБД ім. Дніпрової Чайки "Поэт.Эпоха.Маскарад" (до 200-річчя М.Ю.Лермонтова і Т.Г.Шевченка). 
Невідомі факти й несподівані поетичні паралелі у творчості видатних поетів-ровесників, до того ж повідані у художній формі, через театралізацію, занурення в події позаминулого століття, - і то все з використанням сучасних екранних технологій, у дивовижно гармонійному поєднанні сучасної музики і класичних мелодій...
        

    
До речі, це вже не перша вистава літературного театру бібліотеки імені Дніпрової Чайки, яку шкільні бібліотекарі міста уперше бачать "на підмостках" школи №51 - саме тут все й починалося, із подібного спектаклю, присвяченого трагічній долі і творчості Марини Цвєтаєвої.

Немає коментарів:

Дописати коментар