23 листопада 2018

Технології пошуку в електронних каталогах он-лайн

Осінь – пора занять не тільки для школярів, а і для бібліотекарів навчальних закладів міста Херсон.  22 листопада відбулось уже друге заняття для шкільних бібліотекарів, які цього навчального року зареєструвались на спецкурс «Електронні каталоги он-лайн» (заняття проходять кожного третього четверга місяця).



Не секрет, що у всьому світі бібліотеки усіх рівнів є найдоступнішими установами, які реалізують право читачів на використання інформації та знання. Володіючи та зберігаючи величезні ресурси на різних видів носіях, бібліотекарі беруть активну участь у формуванні інформаційного суспільства, у процесі поширення інформації, в доведенні документа до споживача, створюючи при цьому нові ресурси. Швидке, якісне та ефективне бібліотечне обслуговування неможливе без використання новітніх комп'ютерних технологій. Саме тому Електронні каталоги публічних, дитячих, шкільних  бібліотек сьогодні є надійним посередником між бібліотечними фондами та користувачами. А оскільки перше місце, до якого приходять учні навчального закладу, щоб виконати домашнє завдання – це шкільна бібліотека, тому саме шкільних бібліотекар повинен вміти швидко і якісно знайти та підібрати потрібні документи не лише зі свого фонду, але й в разі потреби переадресувати свого читача до публічної бібліотеки, при цьому не лише відповісти на запит користувача, а й зробити його активним учасником пошуку потрібної інформації, використовуючи саме електронні каталоги он-лайн різних бібліотек.


Ольга Давида, завідуюча відділом бібліотечного прогнозування та інновацій ХОБД імені Дніпрової Чайки та Ганна Новицька, завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом ХОБД імені Дніпрової Чайки під час тренінгу ознайомили учасників спецкурсу із структурою та пошуком в електронних каталогах он-лайн різних бібліотек: Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, Національна бібліотека України для дітей, Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О. Сухомлинського.


Метою будь-якої інформаційно-пошукової системи є уміння пошуку інформації за відомими даними, необхідною тематикою чи фактами в різних базах даних електронних каталогів (як правило, БД складаються з каталогів книг, періодичних видань, статей, аудіовізуальних та електронних документів) за елементами (полями) бібліографічних записів українською, російською, англійської та іншими мовами.  Процес формування запитів допускає багатоваріантність і є свого роду мистецтвом. Саме цим мистецтвом оволодівають шкільні бібліотекарі - учасники курсів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар