04 грудня 2018

Всеукраїнський вебінар шкільних бібліотек

4 грудня відбувся Всеукраїнський  вебінар  «Шкільна бібліотека – центр творчого  розвитку дитини» (до 100-річчя від дня народження В.О.Сухомлинського), який проводили Державна науково-педагогічна бібліотека України ім.В.О.Сухомлинського Національної академії педагогічних наук України спільно з Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України.

Цим вебінаром завершується програма Року В.О.Сухомлинського в бібліотеках закладів загальної середньої освіти, тож не випадково у вітальному слові Лариси Дмитрівни Березівської, доктора педагогічних наук, професора, чл.-кор. НАПН України, директора ДНПБ України ім.В.О.Сухомлинського значна увага була приділена саме заходам головного методичного центру освітянських бібліотек країни, проведеним у 2018 році на відзначення 100-літнього ювілею видатного педагога.
Цю тему розвинув виступ Лесі Віталіївни Сухомлинської, наукового співробітника сектору сухомлиністики відділу історії освіти ДНПБ України ім.В.О.Сухомлинського. Зокрема онука Василя Олександровича презентувала учасникам вебінару нові видання творів та бібліографії Сухомлинського, насамперед - оцифровані й розміщені на сайті бібліотеки.
Панорама заходів, акцій та інших активностей шкільних бібліотек України, проведених у рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2018 року, була висвітлена у оглядовому виступі Олени Леонідівни Гончаренко, наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності мережі освітянських бібліотек ДНПБ України ім.В.О.Сухомлинського.
Херсонщина була названа організаторами вебінару у числі найбільш активних регіонів щодо розгортання у цьому році діяльності в рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек. Напевно, свою стимулюючу роль у цій активності відіграє організаційно-методична підтримка, яку забезпечують у проведенні місячника методичні центри обласного та міського рівня – Херсонська академія неперервної освіти та методичний кабінет при управлінні освіти Херсонської міської ради, у партнерстві з Херсонською обласною бібліотекою для дітей імені Дніпрової Чайки. Про творчу співпрацю обласної дитячої книгозбірні зі шкільними бібліотеками Херсонщини у популяризації спадщини В.О.Сухомлинського та про методичні аспекти в організації Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2018 року йшла мова у виступах директора Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки Анни Іванівни Бардашевської, заслуженого працівника культури України, та заступника директора з наукової роботи Наталії Федорівни Попової.
Позитивний резонанс у організаторів та схвальні відгуки від учасників вебінару отримали яскраві та змістовні виступи шкільних бібліотекарів з міста Херсона.
Ян Людмила Іванівна, завідувач бібліотеки ЗОШ І-ІІІ ст. №44 Херсонської міської ради, поділилась досвідом проведення заходів Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2018 року у своєму закладі. Вражаюча статистика залучення дітей різного віку – від наймолодших до старшокласників –  до творчого читання, казкотерапії за Василем Сухомлинським, різноманітних за формою та змістовним наповненням заходів, міжшкільного флеш-мобу і участі та перемог у обласних читацьких змаганнях підтверджувалась у її виступі фото- та відеорепортажами, переконливим обгрунтуванням вибору тих чи інших форм проведення заходів, а також партнерською підтримкою колег із дитячих бібліотек та педагогічного колективу школи.
Єжова Тетяна Миколаївна, завідувач бібліотеки Академічного ліцею ім.О.В.Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті, у виступі «Шкільна бібліотека як простір творчої читацької діяльності» презентувала колегам авторський підхід до організації місячника із визначенням тематичного спрямування кожного тижня, ілюструючи продуктивність свого формату і результатами соціологічних досліджень, і оглядом публікацій у системі блогів своєї бібліотеки. 
Завершував блок вебінару, присвячений підсумка Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, виступ Любові Миколаївни Масохи, бібліотекаря Броварської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ім. В.О.Сухомлинського, що грунтовно розкрив тему «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку учнів на основі літературної спадщини В.О.Сухомлинського».

Другий блок вебінару був присвячений актуальним питанням діяльності шкільних бібліотек України, зокрема проблематиці законодавчо-нормативного забезпечення діяльності бібліотек закладів загальної середньої освіти. 

Програма вебінару та презентації до виступів учасників з Херсона - за цим посиланням: https://goo.gl/JESxgx

Відеозапис вебінару можна переглянути за адресою: https://drive.google.com/drive/folders/1NEwGisT8GsJplBntcRC44ibWOcIbQppB?usp=sharing

Перейшовши за посиланням: https://drive.google.com/open?id=1GB2mb5fwQCq2iFyw6XE-ZePoG56INOA8, можна ознайомитися з тематичними презентаціями, буктрейлерами, відеороликами, підготовленими бібліотечними фахівцями до Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини» (до 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського).

Про вебінар - на сайті ДНПБ України ім. В.О.Сухомлинського - http://dnpb.gov.ua/ua/наукові-заходи/webinars/19089-2/

Немає коментарів:

Дописати коментар