06 грудня 2018

Новій українській школі - нову шкільну бібліотеку

6 грудня 2018 року у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки відбувся останній в цьому календарному році міський семінар-практикум працівників бібліотек закладів загальної середньої освіти Херсонської міської ради на тему «Нова українська школа = нова шкільна бібліотека».
Програма семінару
А розпочався семінар з приємного моменту: Ірина Богданівна Стойчева, головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради, вручила подяки управління працівникам бібліотек ЗЗСО міста за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек та обласного інтелектуального турніру "Ігри патріотів Херсонщини". За активну, творчу роботу були заслужено відзначені двадцять шкільних бібліотекарів.


Анна Іванівна Бардашевська, директор Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки, привітала всіх присутніх і наголосила, що шкільна бібліотека є невід’ємною частиною Нової української школи і її завдання - задовольняти і розвивати інформаційні потреби і запити учнів, сприяти цікавому проведенню дозвілля, допомагати вчителеві серед безлічі документів обирати якісні нові видання для роботи на концептуальних засадах НУШ.
Про реалізацію концепції «Нової української школи» в закладах загальної середньої освіти Херсонської міської ради розповіла Волик Катерина Володимирівна, методист методичного кабінету при управлінні освіти Херсонської міської ради, тренер «Нової української школи». Відповідаючи на запитання учасників семінару, вона зробила акцент на нових підходах до учнів перших класів, розповіла про цікаві ігрові форми роботи зі школярами, про класну бібліотечку, про нові навчальні програми й вимоги до нового освітнього середовища.
Заступник директора з наукової роботи ХОБД Наталія Федорівна Попова, ознайомила семінаристів з концептуальними документами «Нової української школи» про роль і місце шкільної бібліотеки в Новій українській школі, зокрема рекомендаціями щодо організації простору та технічного забезпечення. 
Ольга Вікторівна Давида, завідуюча відділом бібліотечного прогнозування та інновацій, розповіла про десять компетентностей НУШ та, на прикладі бібліотечних заходів із досвіду ХОБД імені Дніпрової Чайки прокоментувала, як шкільні бібліотекарі можуть проводити самостійно, разом з учителем, у партнерстві з колегами із публічних дитячих бібліотек заходи, націлені на розвиток основних компетентностей учнів.
Досвідом своєї роботи поділилась Наталя Миколаївна Крижановська, завідуюча відділом обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, розповівши про ігрові, інтерактивні, інтегровані форми роботи з дітьми молодшого шкільного віку на підтримку дитячого творчого читання.
У практичній частині семінару його учасники «пограли» в одну із таких ігор - «Від А до Я – читання щодня» (для учнів початкової школи), яку презентувала автор-розробник Альона Григорівна Ліпкіна, головний бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та читачів-учнів 1-4 класів. Бібліотекарі розгадували загадки, кросворди, робили фізкультхвилинку, вгадували книги за мультфільмом, шукали "загублену" літеру, «перевдягали» головних персонажів дитячих книг... І погодились, що така гра може стати в нагоді в роботі і з наймолодшими читачами - першокласниками, допомагаючи їм вивчати літери української абетки, і з дітьми, що вже вміють читати - як засіб заохочення до вдумливого, усвідомленого сприйняття текстів як художньої, так і пізнавальної книги. 
А на завершення семінару Ганна Іванівна Новицька, завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом, запропонувала колегам огляд-презентацію нових книг та творів херсонських авторів, що побачили світ у 2018 році.
    
***
На завершення семінару його учасники утвердились у думці, що Нова українська школа без нової сучасної шкільної бібліотеки не відбудеться, адже шкільна бібліотека – це саме те місце, де щодня для спільної роботи зустрічаються учні, вчителі і бібліотекарі, де здобуті на уроках знання складаються у дітей у цілісну картину світу. І саме в бібліотеці діти отримують практичні навички пошуку потрібної інформації, вміння працювати з нею, - абсолютно необхідні як запорука застосування теоретичних знань на практиці і навчання протягом усього життя.
   
***
Про семінар - на сайті управління освіти ХМР: 
https://www.gorono.ftl.kherson.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=6474:novii-ukrainskii-shkoli-novu-shkilnu-biblioteku&catid=28&Itemid=586


Немає коментарів:

Дописати коментар