01 березня 2019

Бібліографічний опис електронних ресурсів шкільної бібліотеки: повторюємо на практиці

28 лютого 2019 року відбулось чергове  заняття шкільних бібліотекарів м. Херсон, які відвідують спецкурс «Електронні каталоги он-лайн» , організованиq цього навчального року спеціалістами Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.


Не секрет, що на сьогоднішній день одним з основних завдань сучасної шкільної бібліотеки є інформаційне наповнення освітнього простору школи  якісними електронними ресурсами. Для цього бібліотекарі   відбирають, систематизують лише кращі електронні ресурси, створюючи свої власні інформаційні продукти, такі як: електронні каталоги, електронні картотеки, бібліографічні покажчики літератури, списки нових надходжень тощо.


Обговоривши, які саме існують електронні каталоги, вікі-проекти, електронні продукти на попередніх заняттях, О.В. Давида, завідуюча відділом бібліотечного прогнозування та інновацій Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки, звернула увагу колег, що бібліографічний опис електронних ресурсів складається не у вільній формі, а згідно з державними стандартами:
ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 “Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання”;
ДСТУ ГОСТ 7.80:2007 “Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Заголовок. Загальні вимоги та правила складання”;
ДСТУ 3582:2013 “Бібліографічний опис скорочення слів і словосполучень українською мовою”.
Повторивши основні області та елементи БО, методист зупинилась більш детально на вимогах до окремих елементів БО електронних ресурсів.
Під час тренінгу бібліотекарі-курсанти самостійно складали БО на електронні ресурси локального доступу та на електронні ресурси віддаленого доступу.
Наступне заняття відбудеться 28 березня 2019 р. на базі лабораторії перспективного досвіду - бібліотеці НВК №15 .

Немає коментарів:

Дописати коментар