24 травня 2024

Бібліотечний цифровий контент епохи штучного інтелекту

24 травня фахівці Херсонської ОБД імені Дніпрової Чайки взяли участь в інтерактивному семінарі "Бібліотечний цифровий контент епохи штучного інтелекту", організованому Харківською державною науковою бібліотекою ім.В.Г. Короленка, Харківським обласним відділенням ВГО «Українська бібліотечна асоціація», Науковою бібліотекою Київського національного університету культури і мистецтв.
Тема заходу є дуже актуальною, тож не дивно, що до онлайн-зустрічі долучилось близько 450 бібліотекарів та інших зацікавлених осіб з усієї України.
Під час заходу було розглянуто актуальні тенденції у світі цифрового контенту, згенерованого з використанням штучного інтелекту. Учасники семінару обговорювали використання можливостей різноманітних за направленістю нейромереж на основі штучного інтелекту для створення бібліотечного медіаконтенту; створення презентацій за допомогою ШІ з використанням інструментів платформи "Wepik".
Модерувала зустріч Людмила Глазунова заступник директора з наукової роботи Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка.

З мотиваційним вітальним словом до учасників інтерактивного семінару звернулася Наталя Петренко - директор Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка.
У ролі головних спікерів виступили:
  • Наталія Чернишенко, завідувачка бібліотеки ПВНЗ «Харківський міжнародний медичний університет».
  • Наталя Шепелєва, PhD (соціальна робота), завідувачка сектору інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка.
Наталія Чернишенко продемонструвала основні можливості використання нейромереж та штучного інтелекту для створення бібліотечного медіаконтенту. Під час свого майстеркласу пані Наталя презентувала найкращі, з опрацьованих і апробованих нею нейронок різного спрямування: для створення зображень (Leonardo.AI) генерації музики (Suno), створення віртуальних аватарів (D-ID, HeyGen) та інші. Пані Наталя продемонструвала на практиці як можна створити неповторні авторські відео використовуючи усе багатство сучасних нейронних мереж.
Наталя Шепелєва під час свого виступу розкрила секрети створення презентацій за допомогою штучного інтелекту з використанням інструментів платформи "Wepik".
Щиро дякуємо колегам за нові інсайти та цікаві ідеї, які обов’язково використовуватимемо у своїй подальшій роботі.

Немає коментарів:

Дописати коментар