31 травня 2024

Навчаємось створювати безбар'єрний бібліотечний простір

28–31 травня 2024 року Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка та Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації організували роботу ХІІІ Всеукраїнської онлайн-школи бібліотечного журналіста на тему «Бібліотечний журналіст і безбар’єрність: розширюємо горизонти» (на платформі Zoom). 

Цьогоріч школа відбулась в межах реалізації основних завдань Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Актуальність теми визначила величезний інтерес професійної спільноти до навчання - його учасниками стали понад 220 бібліотечних працівників, освітян та інших зацікавлених у темі фахівців практично з усіх областей України.

Набути необхідні знання та навички нам допомагали досвідчені спікери з журналістської, бібліотечної та освітньої сфер, зокрема за програмою перго дня Школи:

Другий та третій робочі дні були присвячені досвіду українських бібліотек: партнери школи, Рівненська та Луганська ОУНБ, запропонували практичні кейси з трансформації бібліотечного простору для суспільно вразливих груп населення та ознайомили з культурою безбар'єрної комунікації.

Програму четвертого дня склали ґрунтовний огляд щодо вживання фемінітивів в українській мові, який підготувала Алла Миколюк, редакторка, в.о. завідувача науково-видавничого відділу ХДНБ імені В.Г.Короленка, та виступ Нанулі Потьомкіної, викладачки кафедри психології, педагогіки та філології Харківської державної академії культури "Віртуальна комунікація як інструмент для зменшення цифрового розриву та соціальної нерівності". 

Робочу програму доповнювали вступна та підсумкова тест-ігри (з використанням можливостей Kahoot!), натхненну атмосферу заходу створювали його модераторки - Людмила Глазунова, заступниця директора з наукової роботи, і Наталія Шепелєва, завідувачка сектору інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи Харківської ДНБ імені В.Г.Короленка.

Сторінка заходу у фейсбуці: https://fb.me/e/vZtIIWoX0.

Відеозаписи навчання - на каналі бібліотеки-організатора в YouTube:

Немає коментарів:

Дописати коментар