27 травня 2014

Шкільний інформаційний простір - на порядку денному

Сьогодні на базі бібліотеки ім. Дніпрової Чайки та НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради відбувся семінар-практикум директорів загальноосвітніх навчальних закладів, дошкільних та позашкільних закладів Херсонської міської ради. 

   
Вибір місця проведення заходу визначала, перш за все, його тема:"Дитина в сучасному інформаційному просторі". 
Із метою та завданнями проведення семінару, його програмою керівників навчальних закладів ознайомили під час офіційного відкриття Юрій Миколайович Ніконов, начальник управління освіти Херсонської міської ради, та Артем Олександрович Кияновський, директор НВК "Школа гуманітарної праці".
  
              
Стрижнева роль шкільної бібліотеки, шкільного бібліотечно-інноваційного центру в його розбудові у загальноосвітніх навчальних закладах, напрацювання шкільних бібліотек Херсону за минулий навчальний рік, зокрема у співпраці з бібліотекою імені Дніпрової Чайки, у обласних проектах, а також у корпоративному проекті з бібліотечної медіаосвіти були висвітлені у доповіді Анни Іванівни Бардашевської.
Із сучасними можливостями, креативними проектами та програмами на підтримку дитячого читання, які реалізує обласна дитяча книгозбірня, учасники семінару ознайомились безпосередньо у залах та спеціалізованих центрах обласної бібліотеки для дітей.

           
Початок другої сесії, вже у Школі гуманітарної праці, також був "екскурсійним": учасники семінару ознайомились із практикою застосування ІКТ у навчально-виховному процесі та відвідали шкільний бібліотечно-інформаційний центр.

  
Завідуюча ШБІЦ Тетяна Володимирівна Лихожон продемонструвала учасникам семінару-практикуму фрагменти медійних компонентів до власних авторських бібліотечних уроків - зокрема й створеного в рамках корпоративного проекту уроку для 3 класу. Відмінне оснащення медіацентру ШБІЦ, накопичені в його фонді мультимедійні ресурси - навчальні, пізнавальні, дозвіллєві, дозволяють по-новому організовувати заняття з формування інформаційної культури, соціокультурну діяльність, проекти з медіаосвіти школярів.
 
    
Пленарне засідання розпочалося з приємного моменту - вручення дипломів, грамот та подяк колективам навчальних закладів на відзнаку здобутків у конкурсах, навчальних програмах та, зокрема, в діяльності шкільних бібліотек.
  

Спеціальний гість семінару Олександр Володимирович Співаковський - перший проректор ХДУ, завідувач кафедри інформатики, програмної інженерії та економічної кібернетики, кандидат фізико-математичних наук, доктор педагогічних наук, прочитав коротку, але змістовну лекцію, закцентувавши увагу учасників семінару на необхідності освоєння школами віртуального простору. 
  

Приємною несподіванкою для учасників семінару став візит щойно обраного міського голови Херсону Володимира Миколаєнка. Учасники заходу привітали Володимира Васильовича з обранням на високу посаду, а новий мер міста пообіцяв приділяти значну увагу розвитку освітянської галузі та розбудові сучасного шкільного інформаційного простору. 
 
   
Програма семінару-практикуму (детально - сесія 1):
http://www.library.kherson.ua/pdf/2014/programme_27-05-2014.pdf 
З електронною версією збірника "Школа и библиотека: креативные проекты, инновационные программы" (співпраці обласної бібліотеки ім. Дніпрової Чайки та Школи гуманітарної праці, шкільних бібліотек Херсону), який отримали в подарунок учасники семінару-практикуму, можна ознайомитись тут: http://www.calameo.com/read/002270782e02cab082a7c


Школа и библиотека: креативные проекты, инновационные программы : сб. статей и материалов. – Херсон, 2014. –  48 с.

Про семінар - на сайті телеканалу "Скіфія" : http://skifija.ua/news/url/v_nogu_z_chasom , http://skifija.ua/news/url/ditina_v_informatsijnomu_prostori
Відеорепортаж із заходу від ТРК "Скіфія" на YouTube:
http://youtu.be/I3ep2238EsQ

Немає коментарів:

Дописати коментар