26 вересня 2015

Виховання культури читання у сучасній бібліотеці

 24-25 вересня в Херсоні відбулись VIІІ Міжнародна науково-практична конференція і ХХІІ Всеукраїнські педагогічні читання «Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: виховуємо культуру потреб особистості» за участі Василя Григоровича Кременя – президента Національної академії педагогічних наук України, доктора філософських наук, професора, академіка Національної академії наук України; Олександри Яківни Савченко - голови Української асоціації Василя Сухомлинського, академіка НАПН України, доктора педагогічних наук, професора; Ольги Василівни Сухомлинської - академіка НАПН України, доктора педагогічних наук, професора та ін. Участь конференції взяла навіть делегація з Китайської Народної Республіки.

Окрім головної бази конференції - Комунального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, для її проведення задіяні ще дві локації, а саме - навчально-виховний комплекс «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради (відеорепортаж -https://www.youtube.com/watch?v=pCVKhGzSadU) та Комунальний заклад «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради.
24 вересня, у перший день конференції, бібліотека ім. Дніпрової Чайки експонувала в Академії виставку «Василь Сухомлинський. У діалозі з сучасністю», на якій, окрім книг про життєвий шлях педагога-новатора, його науково-педагогічного доробку та збірників літературних творів, адресованих читачам-дітям, були представлені й експонати, що наочно демонструють, як гуманістичні педагогічні ідеї Василя Олександровича знаходять відгук в роботі шкільних бібліотек, а його добрі й мудрі казки відображаються у власній літературній творчості сучасних школярів – вихованців бібліотечної літературної студії «Контур». 
Тож експозиція зацікавила не лише педагогів-науковців,
 шкільних бібліотекарів, 
а й ось таких "квіточок":  
25 вересня вже безпосередньо на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки працювала секція «Виховання культури читання у сучасній бібліотеці».  




Керівники секції - Людмила Михайлівна Заліток, кандидат педагогічних наук, заступник директора з наукової роботи Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В.О.Сухомлинського НАПН України, Ірина Іванівна Хемчян, завідувач відділу наукового та прикладного бібліотекознавства цієї ж бібліотеки, та Олена Василівна Неннова, завідувач науково-методичної лабораторії перспективного педагогічного досвіду КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».
Окрім працівників шкільних та дитячих бібліотек – переважно з Миколаївської та Херсонської областей, у роботі секції взяли участь Галина Миколаївна Гич  – кандидат педагогічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, 
Роскіна Тетяна Іванівна – директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва, 
Жайворонок Тетяна Анатоліївна – директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О. Лягіна, 
і, звичайно, Бардашевська Анна Іванівна – директор КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки». 
Шуляк Світлана Олександрівна - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри документознавства та інформаційних систем, декан факультету Миколаївського філіалу Київського національного університету культури і мистецтв, анонсувала проект, спрямований на підвищення престижу бібліотечної професії, до співпраці в якому запрошуються шкільні бібліотеки.


За програмою секції відбулися:
- виступи учасників конференції з означеної у назві секції проблематики; тези цих виступів видані окремим випуском у тритомнику матеріалів конференції; (із їх темами  можна ознайомитись у програмі секції, а з тезами - у ч.ІІІ матеріалів конференції, які вже надійшли до фонду нашої бібліотеки)
-презентація біобібліографічного покажчика «В.О. Сухомлинський. Біобібліографія: 2008-2013 рр.» та бібліографічного огляду: «Дитина і книга: погляд крізь призму часу»;
-обговорення проблематики, пов’язаної з організацією та стимулюванням дитячого читання у рольових групах, тему якого визначили за цитатою з однієї з праць В.Сухомлинського: «…Треба навчити кожного вихованця мандрувати у світі книжок»;




-прем’єрний показ вистави бібліотечного літературного театру «Василь Сухомлинський: Людина. Педагог. Творець», серед глядачів якого була і донька педагога-гуманіста – Ольга Василівна Сухомлинська, а також інші члени організаційного комітету Міжнародної конференції та педагогічних читань, що також завітали до бібліотеки, - спеціально для перегляду вистави.
 


Інформація про події конференції - на сайті Херсонської ОДА, на сайті управління освіти і науки ОДА, на сайті Академії - тут і тут,  про роботу бібліотечної секції - на сайті обласного управління культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар