07 жовтня 2012

"Вікно в Америку" та до новітніх бібліотечних ресурсів (за підсумками семінару в Гурзуфі)

2-6 жовтня у м. Гурзуф, АР Крим, відбувся семінар-тренінг "Центри "Вікно в Америку": використання нових стратегій і технологій для розширення аудиторії" - для керівників центрів "Вікно в Америку" та директорів бібліотек, у яких такі центри працюють. 
Семінар, організований Посольством США в Україні, відкрили Ерік Джонсон - радник з питань преси, освіти та культури Посольства США (відеозвернення), Дуглас Морроу - заступник атташе з питань культури Посольства США, та Валентина Степанівна Пашкова - директор Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні. 


Офіційне відкриття семінару-тренінгу. Відеозвернення Е.Джонсона, радника з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні (до речі - українською мовою!)

Тема семінару, чітко визначаючи локалізацію досліджуваних питань, дозволила його учасникам набути нових знань, систематизувати вже наявні, подивитися на власну практику під новим кутом зору у значно більш широкій площині.
Адже проблеми, запропоновані до розгляду у лекціях, презентаціях, виступах  та для самостійного дослідження й розроблення у групах, є актуальними не лише для інформаційних кутків "Вікно в Америку", а і для модернізації та кардинальної перебудови сучасних бібліотек взагалі.
Серед них:
- ефективні нові форми й програми залучення нових користувачів ("Вікон в Америку", але ж і бібліотек взагалі!)
- інтерактивний, за задумом - корпоративний веб-сайт програми "Вікно в Америку"
- програми пропаганди читання (на прикладі реалізованої у Вінниці за американським досвідом програми "Велике читання"
- комплекс питань, пов'язаних із наданням у бібліотеках доступу до електронних книг та використання для цього спеціальних пристроїв (електронних рідерів) (на прикладах із досвіду бібліотек США, Американської бібліотеки Києво-Могилянської академії та Кіровоградської ОУНБ ім. Д. І. Чижевського
- залучення та організація ефективної  роботи волонтерів до роботи в українських бібліотеках - як волонтерів Корпусу Миру США в Україні, так і українських (один із виступів у цьому тематичному блоці, до речі, був присвячений досвідові роботи з бібліотечними волонтерами в ХОБД та у бібліотеках Херсонщини в рамках акції "Читай і стань успішним!").


Херсонські бібліотекарі у конференц-залі під час семінару. 

Цікавими і досить продуктивними результатами завершилась і робота у групах, що відбувалась паралельно. Керівники центрів "Вікно в Америку" спробували свої сили у розробленні плану роботи із розширення аудиторії своїх центрів та продемонстрували неабиякий креатив у пошуках нових форм роботи, різноманітних акцій та програм. А керівники бібліотек опрацьовували тим часом проблеми обліку рідерів та iPad-ів, комплектування та обліку електронних книг, вмроблення примірних правил користування новітніми пристроями для читання електронних книжок, які вже почали з'являтися в українських бібліотеках - як мінімум, були отримані всіма бібліотеками для інформаційних центрів "Вікно в Америку" (у тому числі - і "Вікон в Америку для майбутніх лідерів" - як у нашій бібліотеці).


Електронні книги та електронні рідери в бібліотеках - одна з чільних тем, 
що розглядались на семінарі.
  

Спільне фото на згадку.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар