19 вересня 2013

Діалог професіоналів

Перша зустріч шкільних бібліотекарів міста та фахівців обласної бібліотеки для дітей відбулася сьогодні у планованому форматі Дня спеціаліста.


Головний спеціаліст управління освіти Херсонської міської ради Ірина Богданівна Стойчева, відкриваючи фаховий захід, привітала учасників заходу з початком навчального року - і шкільного, і у системі підвищення кваліфікації та інформаційного забезпечення освітянської мережі бібліотек. Ірина Богданівна наголосила на важливих завданнях, виконання яких покладається на бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів міста вже у вересні-жовтні, зокрема щодо участі у Всеукраїнському конкурсі "Шкільна бібліотека", організації І етапу трирічного конкурсу дитячого читання "Книжковий драйв", представлення діяльності ШБ під час атестації шкіл. 

 Ірина Богданівна Стойчева: "Коли здається, що з усією роботою не впоратись, я згадую слова Скарлет із "Віднесених вітром" і кажу собі: а про це я подумаю завтра :)"
  


  
Згадали і про центральну професійну подію літа, що минуло - Південноукраїнський ярмарок бібліотечних інновацій "БібліоКре@тив". Адже уперше на Ярмарку працювала окрема секція шкільних бібліотек. Її учасники презентували колегам власні ідеї, "продані" на Ярмарку, а також:
* представили загальну панораму роботи секції у авторських фотознімках - завідуюча бібліотекою Академічного ліцею імені О. В. Мішукова Тетяна Єжова:


* ознайомили колег іж власним баченням жанру віртуальної книжково-медійної виставки - Лариса Кривицька, завідуюча бібліотекою гімназії №20 імені Б.Лавреньова:
  

* поділились враженнями від візиту колег до своєї бібліотеки та значенням таких заходів для піднесення престижу бібліотеки та бібліотекаря у шкільному колективі - Ганна Кухаренко, завідуюча бібліотекою ЗОШ №15:


* продемонстрували на прикладі власної діяльності новітні можливості шкільних бібліотек у вихованні справжнього читача - завідувачка БІЦ НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради Тетяна Лихожон:
  

Відмінну організацію роботи секції на базі бібліотечно-інформаційного центру ШГП, до речі, відзначили із вдячністю всі херсонські учасники Ярмарку.
Ще один акцент, що прозвучав у кожному з виступів - чудове висвітлення роботи Ярмарку та секції шкільних бібліотек зокрема на сторінках журналу "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр"
Ірина Безручко, завідуюча ШБ ЗОШ №52 імені Т. Г. Шевченка, анонсувала опублікування в журналі власної статті, із викладом "ярмаркової" інновації - віртуальної подорожі "У країну професій".


Ольга Володимирівна Крижановська презентувала колегам цьогорічний формат проведення Відкритого уроку читання, який впроваджує обласна бібліотека для дітей- веб-квест "30.09", запрошуючи до співпраці у ньому шкільні бібліотеки міста,

   
а з умовами першого етапу загальноміського конкурсу "Книжковий драйв" ознайомила його координатор у ХОБД Наталія Миколаївна Крижановська, завідуюча відділом обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів. (Наказ про проведення конкурсу, положення та умови І етапу незабаром опублікуємо - адже конкурс стартує вже 1 жовтня!)


Рік дитячої творчості в Україні означився низкою регіональних заходів, у числі яких - ІІ регіональний літературний конкурс імені Ю. Голобородька. Надія Дмитрівна Звягінцева, член журі конкурсу, звернула увагу шкільних бібліотекарів на особливості цього творчого змагання, що проводиться у двох вікових категоріях за ініціативою та під патронатом родини письменника - нашого земляка. 

  
Один із пунктів програми ДС - умови та завдання участі у Всеукраїнському конкурсі "Шкільна бібліотека". Основні відомості - у презентації:

      
P.S.  Наказ Міністерства освіти і науки України №417 від 08.04.2013 р., із додтками, можна переглянути й скачати за цим посиланням.
  
Огляди публікацій у фаховій періодиці та літературних новинок, які варто прочитати бібліотекарям, як то кажуть, "для душі", завершили програму Дня спеціаліста.


Вікторія Пиж, завідуюча сектором 
комплектування і обробки документів, радить прочитати...

Немає коментарів:

Дописати коментар