13 січня 2015

"Вітальня Дніпрової Чайки"

І, нарешті, не просто бібліогра, а веб-проект, публікація якого очікується вже у цьому році - "Вітальня Дніпрової Чайки".
   

Свою роботу представляє Марія Олександрівна Франковська - головний методист за посадою і головний веб-майстер за покликанням нашої бібліотеки:

"У цій віртуальній «кімнаті» є усе необхідне, щоб дізнатися, як жила, чим займалася і що залишила нам у спадщину Дніпрова Чайка. Перш за все, зверніть увагу на інтер’єр «кімнати». Вона оздоблена у стилі кінця ХІХ століття, досить затишна J. У центрі на стіні - портрет письменниці, чиє ім’я віднедавна носить наша бібліотека.
Практично кожна «річ» у цій «кімнаті» - інтерактивна. Натиснувши на портрет Дніпрової Чайки, активуємо невеличке меню, яке має два пункти: перше називає нам справжнє ім’я письменниці, а друге пропонує ознайомитися з біографією Дніпрової Чайки - Людмили Олексіївни Василевської-Березіної.
Портрет висить над столом, а на столі – ще один портрет, але це – зображення Дніпрової Чайки у дитинстві. Натиснувши на нього, можемо дізнатися, хто, коли і навіщо намалював Дніпрову Чайку маленькою. Гадаю, це дуже важливо, адже бібліоіграшка адресована дітям, а їм буде дуже цікаво дізнатися, якою була у дитинстві та чим займалася маленька Людмила, - тим більше, що розповість їм про це сучасна письменниця Оксана Лущевська (оповідання «Вільна пташка» у одній із книжок серії «Життя видатних дітей» видавництва «Грані-Т»).
У «вітальні» можна дізнатися про твори Дніпрової Чайки та їх почитати (для цього у «вітальні» є книжкова поличка!) Чи всі знають, хто написав про Дніпрову Чайку п’єсу? А чи хто може назвати дитячі опери, лібрето яких написала Дніпрова Чайка і хто з українських композиторів створив музику для них? – на ці й багато інших запитань можна знайти відповіді у віртуальній вітальні письменниці. І не лише прочитати тести, а й переглянути галерею ілюстрацій до творів письменниці, послухати звукозаписи.

«Заховані» у вітальні й інші цікавинки, але про них дізнаються вже відвідувачі вітальні після її офіційного відкриття, себто – опублікування на сайті бібліотеки іменіДніпрової Чайки…"

Немає коментарів:

Дописати коментар