25 квітня 2017

УДК: готуємось до впровадження

Як відомо, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації», заклади нашої країни, що досі користувались ББК (а це і дитячі, і шкільні бібліотеки зокрема), вже в поточному році мають перейти до використання для систематизації документів УДК.
Працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки сьогодні зробили перший крок у цьому складному й тривалому процесі - провели перше ознайомче навчання.
Заняття провели Ганна Новицька, завідувач інформаційно-бібліографічного відділу, і Наталія Попова, заступник директора з наукової роботи.
Для навчання використали:
- напрацювання Національної бібліотеки України для дітей, а саме - матеріали заняття 24 Віртуальної школи каталогізатора "Універсальна десяткова класифікація (УДК): знайомимось, вивчаємо, впроваджуємо". Колеги у цих матеріалах дали лаконічну, але змістовну первинну інформацію про УДК для початківців, низку необхідних посилань, а також запропонували покроковий план дій щодо впровадження нової класифікації як у процесах опрацювання бібліотечних фондів, так і у розстановці фонду та в облікових процесах і відповідній документації;
- матеріали спеціального розділу на сайті Книжкової палати України імені Івана Федорова - ексклюзивного власника УДК в Україні та центру з питань методичного забезпечення впровадження УДК, згідно з Постановою 177;
- інформацію, опубліковану в Фейсбуку фахівцями - учасниками відкритої групи УДК.
Та основний час приділили, безперечно, ознайомленню із самою класифікацією - бібліотека має у своїх фондах перше (двотомне) та друге видання УДК; ознайомились і з веб-версією скорочених таблиць УДК українською мовою - http://www.udcsummary.info/php/index.php?lang=uk.
Навчання триватиме, а паралельно готуватимуться організаційно-технічні рішення, - у руслі тих, які запропонують методичні центри.
Адже така масштабна робота може дати добрий результат лише за умови узгоджених дій та дотримання уніфікованих рішень у ключових питаннях.

Немає коментарів:

Дописати коментар