05 квітня 2017

Про дитячу книгу і сучасних читачів - у форматі конференції

Сьогодні в Херсоні розпочалася Всеукраїнська науково-практична конференція "Роль дитячої книги у формуванні гармонійно розвиненої особистості". (Коротка програма НПК)
Конференція є спільною ініціативою Херсонської академії неперервної освіти і Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, тож серед її організаторів широко представлені як педагогічні наукові інституції, так і бібліотеки, зокрема Національна бібліотека України для дітей.
Саме із вуст її генерального директора, Президента Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) України Алли Іванівни Гордієнко на пленарному засіданні конференції прозвучала програмна доповідь "Формуємо читацьку свідомість - занурюємося у читання" (тези доповіді включені до збірника матеріалів НПК):
"Виховання читача. Турботливе. Делікатне. Обережне. Саме цим і відрізняється бібліотека для дітей від бібліотеки для дорослих. Принципово. До публічної «дорослої» бібліотеки приходять користувачі з уже сформованими запитами — вони або шукають певну літературу, або ж літературу за певним напрямом. Вони вже знають, чого вони хочуть від книги. Бібліотека для дітей за своєю сутністю перш за все — провідник, вихователь та активний чинник формування запитів читача, який проходить початкові етапи становлення читацьких пріоритетів та смаків. Спрямовувати, пропонувати найкраще, прищеплювати гарний смак, підносячи читання як задоволення, допомагати у пошуку саме «своїх» книжок — перевірених, якісних, безпечних." Розгорнута у доповіді панорама найрізноманітніших за формою та форматами проведення заходів, які пропонують читачам фахівці Національної бібліотеки для дітей, усіх слухачів переконала в обгрунтованості висновку: "У нас є чудові діти і чудові книжки. Потрібно лише час, фантазія та спільне бажання батьків, педагогів і бібліотекарів зробити так, щоб майбутнє України створювало покоління свідомих, інтелектуальних, читаючих громадян."
***
А переконатись у тому, що серед "цифрового покоління" є немало справжніх суперчитачів учасники та гості конференції змогли під час святкового фіналу конкурсу на звання найкращого читача 2017 року в Херсонській області (репортаж про конкурс - на сайті бібліотеки та у блозі "Книгоманія forever!")
Відеорепортаж - від ТБ "Скіфія"
 
 * * *
Окремою сторінкою читацького свята стало нагородження дипломами і подарунками переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу "Шкільна бібліотека 2017". Серед них, до речі, виявились і бібліотекарі, чиї читачі стали фіналістами і переможцями читацького змагання.

***
Секційне засідання бібліотечних працівників, що відбулося у другій половині дня, було нетривалим за часом, але змістовним і насиченим інформацією.
Модерували роботу секції Гордієнко А.І., Бардашевська А.І. та Колесник І.М.
Окрім бібліотекарів-херсонців, у роботі взяли участь Полікарпова Л.П., заступник генерального директора НБУ для дітей, Митрофанова Л.І., директор Полтавської ОБД ім.Панаса Мирного та Романенко О.Л., заступник директора Миколаївської ОБД ім.В.Лягіна.
Тетяна Миколаївна Єжова, завідувач бібліотеки Херсонського академічного ліцею ім.О.В.Мішокова, презентувала систему блогів своєї книгозбірні (а власне - авторських блогів) - як сучасний засіб організації та стимулювання читання учнів-підлітків, формування читацької та медіакультури школярів.
Тетяна Володимирівна Лихожон, завідувач шкільного бібліотечно-інформаційного центру НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради, презентувала розроблену нею програму "Основи інформаційної культури" для 5-7 класів, що отримала гриф Міністерства освіти України. (Детальне знайомство учасників  НПК з діяльністю ШБІЦ відбудеться завтра, під час виїзного засідання бібліотечної секції).
Ганна Валеріївна Лісова, директор книготоргівельної мережі "Учбова книга", розповіла про проекти своєї фірми, спрямовані на підтримку дитячого читання, і закликала до ширшої співпраці працівників шкільних бібліотек міста.
Людмила Петрівна Полікарпова, заступник генерального директора Національної бібліотеки України для дітей, ознайомила колег-учасників конференції з історією та діяльністю Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) та Національної секції України
Людмила Полікарпівна закликала бібліотечних працівників до активних дій у рамках IBBY, зокрема щодо організації діяльності дитячого книжкового журі, яке б долучило свою думку до вибору бібліотечної спільноти у визначенні письменників, художників-ілюстраторів та перекладачів дитячих книг, гідних бути включеними до Почесного списку авторитетної міжнародної організації, що сприяло б популяризації української дитячої літератури у світі.
"Розвиток творчих здібностей учнів з використанням інформаційно-комунікаційних технологій при проведенні бібліотечних уроків" - тема виступу Лесі Михайлівни Височанської, бібліотекаря, вчителя художньої культури Скадовського навчально-виховного комплексу «Академічна гімназія» Скадовської міської ради. Цей виступ, що містив чимало цікавих ідей у підтримку творчого читання школярів, завершив перший день роботи секції.
Завтра конференція продовжить свою роботу в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки та у рамках професійних візитів до навчальних закладів.

Немає коментарів:

Дописати коментар