03 листопада 2017

Підсумки Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек у Херсоні

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек завершився, тож 2 листопада працівники книгозбірень загальноосвітніх навчальних закладів зібрались разом у Херсонській обласній бібліотеці для дітей, щоб підбити підсумки цієї масштабної акції, обмінятись враженнями від її проведення та досвідом роботи щодо впливу бібліотечними засобами на формування здорового способу життя нової генерації українців. Саме таким було гасло цьогорічного Місячника в Україні: "Шкільна бібліотека - за здоровий спосіб життя".

У виступах представників бібліотек начальних закладів Корабельного району - бібліотекаря-координатора Ревуцької Н.І. (НВК №51) та бібліотекарів Херсонського НВК "ЗОШ ІІ ст.-Ліцей журналістики, економіки та правознавства", ЗОШ І-ІІІ ст. №55  основний акцент було зроблено на аспекти національно-патріотичного виховання, - адже саме в жовтні відзначаємо День українського козацтва і День захисників України; відбувся районний етап обласного інтелектуального турніру "Ігри патріотів Херсонщини", в якому змагалися читачі шкільних бібліотек м. Херсона.
Емоційні й змістовні виступи шкільних бібліотекарів ЗОШ №45 та №27, що представляли Суворовський район, доповнили й проілюстрували оглядову інформацію, підготовлену координатором цього району Єжовою Т.М. (АЛ ХДУ): протягом місячника шкільні бібліотеки організували і провели кілька сотень масових і групових заходів, учасниками яких сумарно стали майже 10 тис. школярів - учнів шкіл Суворовського району.   
Ефективності заходів, проведених у рамках місячника, значною мірою сприяла співпраця з публічними бібліотеками, громадськими організаціями та профільними установами, яку налагодили шкільні бібліотеки.
Так, у виступі завідувача бібліотеки Фізико-технічного ліцею (Дніпровський район у м. Херсон) були наведені приклади співпраці бібліотеки з Херсонським обласним центром здоров'я та спортивної медицини,
у виступі завідувача бібліотеки Зеленівської ЗОШ І-ІІІ ст. були продемонстровані приклади спільних заходів шкільної та обласної бібліотеки для дітей, що відбулися в жовтні і були присвячені основній темі Місячника 2017 року.
Бібліотекар-координатор Дніпровського району Онопченко В.В. (бібліотека ЦОМ) звернула увагу учасників заходу на те, що, окрім окремих заходів, виставок, присвячених формуванню здорового способу життя у дітей шкільного віку, шкільний бібліотекар може і повинен справляти позитивний вплив на дітей і у повсякденній роботі, наприклад, звертаючи їхню увагу на правила гігієни під час роботи з книгою і з комп'ютером і т.д. Вікторія Вікторівна підготувала також кілька рекомендацій щодо бібліографічних списків і покажчиків, опублікованих у професійній періодиці, якими варто скористатись шкільним бібліотекарям в організації роботи за темою "Здоровий спосіб життя".
Серед виступів колег, що прозвучали під час методичного брифінгу, особливим чином хочеться відзначити панораму діяльності шкільної бібліотеки Антонівської ЗОШ, добре відомої в місті як "еко-школа". 
Завідувач бібліотеки Олеся Василівна Давидович організувала роботу за програмою Місячника таким чином, щоб охопити увагою бібліотеки учнів різного віку - і для кожного класу запропонувати найбільш ефективні форми роботи, із тим, щоб кожній дитині дати шанс задуматись над своїм ставленням до власного здоров'я і над тим, що варто в ньому змінити. Запрошуємо переглянути слайд-презентацію до виступу Олесі Василівни і, можливо, запозичити для своєї роботи деякі з використаних нею прийомів та методик.
Матеріали, підготовлені шкільними бібліотеками м.Херсона за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, передані для узагальнення до Херсонської академії неперервної освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар