26 травня 2021

Всеукраїнський семінар-тренінг «Зелена хвиля екочитання»

24-25 травня в Києві відбувся Всеукраїнський семінар-тренінг «Зелена хвиля екочитання», проведений за підтримки Програми IBBY-Yamada 2021 «Право дитини стати читачем». Учасниками семінару стали провідні фахівці бібліотек для дітей із 24 областей країни.
Основні завдання семінару – поширення знань про екологічні книжки та їх використання у Book-Therapy (книжковій терапії), впровадження інноваційних форм і методів роботи з екологічного просвітництва та популяризації екологічного способу життя.
Херсонську обласну бібліотеку для дітей імені Дніпрової Чайки на семінарі представляла Вікторія Сломчинська, головний бібліотекар відділу обслуговування читачів-учнів 5-9 класів. У своєму виступі «Час бути ЕКО. Лайфхаки з екологічного виховання дітей» Вікторія Вікторівна розповіла про нові форми проведення заходів з популяризації книги та читання, впроваджені в бібліотеці імені Дніпрової Чайки, про роботу екопроєкту «Здорова хвиля», що вже кілька років поспіль реалізується колективом відділу.
В умовах карантинних обмежень працівники книгозбірні апробують нові формати – «під відкритим небом» (open air), використовують можливості веб-сервісів Zoom, Google Meet. При проведенні заходів на допомогу приходять застосунок Mentimeter та сервіс мультимедійних дидактичних вправ LearningApps.
Вікторія Сломчинська також презентувала нове видання бібліотеки – настільну гру «Зелений експрес: краєзнавча екомандрівка». Її розробила творча група фахівців бібліотеки, а видана гра за фінансової підтримки Українського культурного фонду наприкінці 2020 року.
Під час семінару його учасники спілкувалися з письменникам, які пишуть дитячі книги на екологічні теми. Богдан Красавцев презентував свою нову книгу, яка вийшла у 12 країнах світу «Еко-історії для моїх маленьких друзів». Галина Ткачук розповіла про історію створення книги «Книжка про сміття», яка вийшла у видавництві Старого Лева. Письменниця Юлія Смаль зробила акцент на традиціях природничого письма в українській літературі для дітей. 
Казкотерапевтка та тренерка з розвитку креативності Катерина Єгорушкіна презентувала екоказку Арчі про екосвідомого песика. 
У подарунок бібліотеки-учасниці отримали книгу Тетяни Горицвіт «Міські пригоди Лісової Шишки». А доросла студія лялькового театру бібліотеки показала учасникам семінару оновлену лялькову ековиставу за мотивами цього твору, в якому піднімається важливе й непросте питання сьогодення - проблема утилізації побутових відходів.
Цікаво було дитячим бібліотекарям України дізнатись і про методи роботи з екологічного просвітництва видавництва «Ранок», яке очолює Віктор Круглов. Вже віддавна ця компанія випускає книги з переробленого паперу, а зараз видавці пішли далі і започатковують випуск книг, надрукованих на папері, виготовленому із "тетрапаків".
У підсумку фахівці спеціалізованих бібліотек для дітей отримали нові знання, обмінялись досвідом та згенерували нові ідеї щодо застосування їх на практиці в діяльності на допомогу  вихованню екологічної культури молодого покоління.
 
У пості використані фото Національної бібліотеки України для дітей і Вікторії Сломчинської.

Немає коментарів:

Дописати коментар