05 червня 2023

Сьогодні стартував Всеукраїнський конкурс «Лідер читання»

Конкурс проходить щорічно у рамках реалізації Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», спрямованих на консолідацію суспільства; дотримання європейських цінностей, інтеграцію у європейське співтовариство та рівний доступ до інформації, знань і культурного надбання. Тема року - відзначення ювілеїв українських письменників: Марка Вовчка, Ольги Кобилянської, Бориса Грінченка відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-2023 роках» від 17 грудня 2021 року № 1982-IX. 

Проводиться спеціалізованими бібліотеками України для дітей з ініціативи Національної бібліотеки України для дітей, за сприяння Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, БО «Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», університету Григорія Сковороди в Переяславі. Основною метою Конкурсу є розвиток інтелектуального потенціалу дітей України; підвищення ролі книги серед дітей; заохочення дітей та підлітків до систематичного читання; популяризація та підтримка дитячого читання; заохочення юних до змістовного дозвілля; підвищення міжнародного авторитету України. Завданнями Конкурсу є залучення широкого загалу дітей до активної участі у культурному житті країни; виховання поваги до кращих надбань української та світової літератури; розвиток зацікавленості дітей у читанні завдяки «відкриттю» ними книги як результату плідної праці багатьох людей та неповторного засобу самовираження, а також стимулювання дитячих бібліотек до розробки та впровадження власних заходів із популяризації дитячого читання та залучення до участі у них користувачів.

Інформація про проведення Конкурсу оприлюднюється на офіційному вебсайті Національної бібліотеки України для дітей, соціальних мережах та засобах масової інформації.

Участь у Конкурсі «Лідер читання» можуть брати учні 5-9 класів, які читають книжки в бібліотеках та є активними учасниками бібліотечних заходів з промоції дитячих книг і читання, творчих зустрічей з авторами, насамперед - у час літніх шкільних канікул. 

У Херсонській обласній бібліотеці для дітей та спеціалізованих бібліотеках для дітей Херсонщини лідер читання року визначається за підсумками Програми літніх читань "Канікули з книгою". У кожній області визначається один переможець, який бере участь в урочистостях з нагоди відзначення Лідерів читання з усієї України.

Конкурс проводиться у два тури:

  • перший - на обласному рівні, з 5 червня до 1 вересня;
  • другий, підсумковий — на всеукраїнському, у вересні.

Відзначення переможців Конкурсу 2023 року планується провести на базі університету Григорія Сковороди в Переяславі. Переможці Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» увійдуть до складу національного дитячого журі міжнародної премії IBBY

***

Умови проведення Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання - 2023» - 
на сайті Національної бібліотеки України для дітей.

 ***

Підбиті підсумки читацького конкурсу 2023 року. Вітаємо з перемогою Софію К. - лідерку читання у Херсонській області !

Немає коментарів:

Дописати коментар