15 червня 2023

Міжнародна науково-практична конференція "Креативний потенціал економіки культури в повоєнній відбудові України"

15 червня відбулась міжнародна науково-практична конференція "Креативний потенціал економіки культури в повоєнній відбудові України", яку організували Інститут культурології Національної академії мистецтв України, Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Міністерство культури та інформаційної політики України, Інститут філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, Фундація «Суспільність» та Центр розвитку «Демократія через культуру». 

До участі в конференції було запрошене широке коло фахівців галузі культури та культурних індустрій України, долучились зокрема й бібліотечні працівники.

З вітальним словом до учасників Конференції звернулись Ганна Чміль - директорка Інституту культурології НАМ України, докторка філософських наук, професорка, академікиня НАМ України; 

Ернесто Оттоне Рамірес - заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури (у форматі відеозвернення);

Микита Потураєв, голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Перша панель конференції була присвячена темі "Креативний потенціал економіки культури" і включала виступи відомих у світі діячів культури, науковців, письменників.

Доповідь Девіда Тросбі (David Throsby), почесного професора економіки Макгвайр університету (Сідней, Австралія), "Інвестиції, орієнтовані на міське відновлення в середовищі після конфлікту" базувалась як на власних дослідженнях спікера, так і на прикладах відновлення культурної спадщини, традиційних міських середовищ, що зазнали руйнації з різних причин, і насамперед - в результаті збройних конфліктів і воєн.

Мілена Драґічевич-Шешич (Milena Dragićević Šešić), керівниця кафедри культурної політики та менеджменту ЮНЕСКО (Інтеркультуралізм і медіація Балкан), професорка Університету мистецтв (Белград, Сербія) привернула увагу до гострих проблем, які можуть виникати в суспільствах, що пережили війну, у виступі "Мистецтво і культура в повоєнному суспільстві: балканський досвід (культурна економіка, що спирається на місцеву солідарність та міжнародну зацікавленість)".

Крис Болдвін (Chris Baldwin), британський режисер і куратор вистав, професор і письменник (Велика Британія-Іспанія-Болгарія), поділився власним досвідом організації великомасштабних  подій, спрямованих на подолання соціальних і колективних травм, на прикладах європейських столиць культури.

Увазі учасників Крис Болдвін запропонував також кілька відео фрагментів, які ілюстрували проведення різнопланових мистецьких подій, про які йшла мова у його виступі.

Саймон Манді (Simon Mundy), письменник, мистецький і музичний журналіст (Шотландія-Вельс) у виступі "Мистецтво і культури – основа відродження суспільної довіри після травми" обстоював важливість культурних і мистецьких подій не лише в повоєнний період, але і під час війни.

Друга панель конференції була означена організаторами як національна і включала виступи спікерів з України. Її тема: "Українська перспектива. Культурна і регіональна політики в Україні: рушії повоєнного розвитку".

Програма МНПК 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар