21 лютого 2024

Українська на Півдні України: сміливість бути нескореною

В рамках I Південного фестивалю рідної мови "Рідна мова – шлях до перемоги!" працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки долучились до педагогічної онлайн-студії "Українська на Півдні України: сміливість бути нескореною" за участю науковців, освітян, письменників та працівників бібліотек південного регіону.
З вітальним словом до учасників онлайн-студії звернулися:
  • Володимир Клюцевський, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації;
  • Ірина Жорова, доктор педагогічних наук, професор, в.о. ректора КВНЗ "Херсонська академія неперервної освіти”;
  • Олена Котусенко, головний спеціаліст директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України.
Модерувала зустріч Людмила Марецька, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін, завідувач навчально-методичної лабораторії української мови і літератури КВНЗ "Херсонська академія неперервної освіти”. Людмила Петрівна, вдало переплітаючи інтерактивні вправи та мовні родзинки, упродовж заходу знайомила учасників із вишуканою скарбницею української мови.
Окрім виступів науковців, мовознавців, письменників (Ніна Голуб, Василь Загороднюк, Сергій Дмитрієв, Анастасія Кузнєцова та інші) учасників онлайн-студії порадували власними авторськими поезіями діти-херсонці - переможці літературних конкурсів та конкурсів учнівської творчості (Жура Тимофій, Гуменюк Анастасія, Груздова Вікторія та ін.).
Ірина Срібна, завідувач відділу бібліотечного прогнозування та інновацій Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, виступила під час онлайн-студії з темою: “Перемагай українською! Бібліотечні форми промоції української мови”.
Упродовж виступу пані Ірина закцентувала увагу учасників заходу на основних формах промоції та популяризації української мови, які використовують бібліотекарі для своїх читачів. 
Яскравим завершенням виступу стало проведення інтерактивної гри "Перемагай українською",  як прикладу тих вправ, які створюють бібліотекарі для своїх заходів.
Онлайн-студія стала гарною платформою для спілкування, обміну досвідом та виявлення творчого потенціалу учасників. Херсонщина вірить, що розмаїття мов є скарбницею, яка збагачує наше суспільство та сприяє взаєморозумінню. Сподіваємось, що ця онлайн-студія, як складова I Південного фестивалю рідної мови «Рідна мова – шлях до перемоги!» стане важливим кроком у збереженні та просуванні рідної мови, а також важливою перемогою на культурному фронті.

Немає коментарів:

Дописати коментар