29 травня 2014

Конкурс "Шкільна бібліотека" 2013-2014: підсумки підведені, інтрига триває...

Як повідомляє веб-сайт Міністерства культури України20-21 травня в Інституті інноваційних технологій і змісту освіти відбулося засідання журі 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека» 2013/2014 навчального року. 
Конкурс проводився Міністерством освіти і науки України спільно з Міністерством культури України та Державною науково-педагогічною бібліотекою ім. В. Сухомлинського.

На конкурс надійшло 70 робіт з 23 областей України та міста Києва. Серед конкурсантів 46 шкільних бібліотекарів, 6 директорів загальноосвітніх навчальних закладів та 14 працівників методичних служб змагалися у номінаціях: «Сучасній школі – сучасна бібліотека», «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу», «Бібліотечний веб-ресурс», «Методист – порадник».
У числі конкурсних робіт шкільних бібліотекарі були й роботи від Херсонщини - переможців та "лауреатів" обласного етапу.


Компетентне журі, до складу якого ввійшли працівники Міністерства культури України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В.О.Сухомлинського, фахівці обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, представники громадської організації «Форум видавців», Української бібліотечної асоціації та видавництва журналу «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр», визначило переможців і лауреатів конкурсу.

Залишилось лиш дочекатися офіційного оголошення підсумків професійного конкурсу...

Фото - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=680763478656516&set=pcb.680765225323008
Інформація про роботу журі ІІІ етапу конкурсу:
http://iitzo.gov.ua/vidbulosya-zasidannya-zhuri-3-ho-etapu-vseukrajinskoho-konkursu-shkilna-biblioteka-u-20132014-navchalnomu-rotsi/

28 травня 2014

Випуск "Бізнес-школи"- ІІ

     
Про "випускний" конкурсний захист бізнес-проектів, казково-фінансовий квест "Зеленими хуторами Таврії" та урочисту церемонію нагородження переможців читайте на веб-сайті бібліотеки імені Дніпрової Чайки,
а фото - дивіться у Фейсбуку:
  
Нагадаю, що проект здійснили партнери - ХОБД ім. Дніпрової Чайки та кредитна спілка "Народна довіра", організатори проекту - Департамент освіти і науки, молоді та спорту ОДА і управління культури ОДА.
Підтримку в реалізації ІІ етапу "Бізнесшколи" надав проект USAID «АнроІнвест в Україні».

Роботу "Бізнес-школи" у Новій Каховці, Голій Пристані, Каланчаку, Каховці, Скадовську та Чаплинці організували, просували й забезпечували районні бібліотеки для дітей, а також педагоги шкіл, у яких навчаються наші "бізнесмени".




              
Авторський сценарій "випускного", створений за мотивами "12 стільців" Ільфа і Петрова, плануємо ближчими днями опублікувати (у рубриці "Сценарії").

Прес-реліз заходу.
Відеоролики, створені спеціально до "випускного":
http://youtu.be/RFHUZNMQN4Y
http://youtu.be/jp4nVRSYttc

На сайті телеканалу "Скіфія" : http://skifija.ua/news/url/opanovuvali_finansovu_gramotnist
та відеорепортаж ТРК на YouTube: http://youtu.be/xcXAKRkeUiM

Смакуйте літо з книгою!

27 травня 2014

Шкільний інформаційний простір - на порядку денному

Сьогодні на базі бібліотеки ім. Дніпрової Чайки та НВК "Школа гуманітарної праці" Херсонської обласної ради відбувся семінар-практикум директорів загальноосвітніх навчальних закладів, дошкільних та позашкільних закладів Херсонської міської ради. 

   
Вибір місця проведення заходу визначала, перш за все, його тема:"Дитина в сучасному інформаційному просторі". 
Із метою та завданнями проведення семінару, його програмою керівників навчальних закладів ознайомили під час офіційного відкриття Юрій Миколайович Ніконов, начальник управління освіти Херсонської міської ради, та Артем Олександрович Кияновський, директор НВК "Школа гуманітарної праці".
  
              
Стрижнева роль шкільної бібліотеки, шкільного бібліотечно-інноваційного центру в його розбудові у загальноосвітніх навчальних закладах, напрацювання шкільних бібліотек Херсону за минулий навчальний рік, зокрема у співпраці з бібліотекою імені Дніпрової Чайки, у обласних проектах, а також у корпоративному проекті з бібліотечної медіаосвіти були висвітлені у доповіді Анни Іванівни Бардашевської.
Із сучасними можливостями, креативними проектами та програмами на підтримку дитячого читання, які реалізує обласна дитяча книгозбірня, учасники семінару ознайомились безпосередньо у залах та спеціалізованих центрах обласної бібліотеки для дітей.

           
Початок другої сесії, вже у Школі гуманітарної праці, також був "екскурсійним": учасники семінару ознайомились із практикою застосування ІКТ у навчально-виховному процесі та відвідали шкільний бібліотечно-інформаційний центр.

  
Завідуюча ШБІЦ Тетяна Володимирівна Лихожон продемонструвала учасникам семінару-практикуму фрагменти медійних компонентів до власних авторських бібліотечних уроків - зокрема й створеного в рамках корпоративного проекту уроку для 3 класу. Відмінне оснащення медіацентру ШБІЦ, накопичені в його фонді мультимедійні ресурси - навчальні, пізнавальні, дозвіллєві, дозволяють по-новому організовувати заняття з формування інформаційної культури, соціокультурну діяльність, проекти з медіаосвіти школярів.
 
    
Пленарне засідання розпочалося з приємного моменту - вручення дипломів, грамот та подяк колективам навчальних закладів на відзнаку здобутків у конкурсах, навчальних програмах та, зокрема, в діяльності шкільних бібліотек.
  

Спеціальний гість семінару Олександр Володимирович Співаковський - перший проректор ХДУ, завідувач кафедри інформатики, програмної інженерії та економічної кібернетики, кандидат фізико-математичних наук, доктор педагогічних наук, прочитав коротку, але змістовну лекцію, закцентувавши увагу учасників семінару на необхідності освоєння школами віртуального простору. 
  

Приємною несподіванкою для учасників семінару став візит щойно обраного міського голови Херсону Володимира Миколаєнка. Учасники заходу привітали Володимира Васильовича з обранням на високу посаду, а новий мер міста пообіцяв приділяти значну увагу розвитку освітянської галузі та розбудові сучасного шкільного інформаційного простору. 
 
   
Програма семінару-практикуму (детально - сесія 1):
http://www.library.kherson.ua/pdf/2014/programme_27-05-2014.pdf 
З електронною версією збірника "Школа и библиотека: креативные проекты, инновационные программы" (співпраці обласної бібліотеки ім. Дніпрової Чайки та Школи гуманітарної праці, шкільних бібліотек Херсону), який отримали в подарунок учасники семінару-практикуму, можна ознайомитись тут: http://www.calameo.com/read/002270782e02cab082a7c


Школа и библиотека: креативные проекты, инновационные программы : сб. статей и материалов. – Херсон, 2014. –  48 с.

Про семінар - на сайті телеканалу "Скіфія" : http://skifija.ua/news/url/v_nogu_z_chasom , http://skifija.ua/news/url/ditina_v_informatsijnomu_prostori
Відеорепортаж із заходу від ТРК "Скіфія" на YouTube:
http://youtu.be/I3ep2238EsQ

26 травня 2014

Презентація медіапосібників

22 травня 2014 року в Києві, в Державній бібліотеці України для юнацтва, Академія української преси спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти МОН України презентували підручник «Медіаграмотність» та веб-гру "Медіазнайко".
   
Підручник для вчителя «Медіаграмотність»провідних американських медіапедагогів Сінді Шейбе і Фейз Рогоу презентує сформований у США освітньому підході до викладання медіаграмотності. Книга видана Академією Української Преси за підтримки Програми У-медіа та Міжнародного фонду "Відродження". 
На думку видавців українського перекладу, за допомогою цієї книжки вітчизняні медіапедагоги зможуть навчитися інтегрувати медіаграмотність у різноманітні освітні практики, знайдуть багато ідей та прикладів занять. 
Учасниками презентації отримали в подарунок примірник видання, - отож, надійде й до фондів нашої бібліотеки.
А. І. Бардашевська, директор Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки, на запрошення Академії української преси, взяла участь у семінарі-презентації, в свою чергу ознайомивши присутніх з корпоративним проектом херсонських бібліотек "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова" (у попередньому пості).


 
Веб-гру "Медіазнайко" розробив і створив Центр медіаініціатив (Вірменія), автори концепції - Лусіне Григорян та Нуне Саркісян. Програмну розробку здійснив Інноваційний центр "Майкрософт" (Єреван), автор візуального дизайну - Ліліт Арутюнян. 
Адаптацію та переклад українською мовою здійснено в Академії української преси. 
Прямої вказівки на інформаційній сторінці не знайшла, але на мою думку - гра адресована десь так старшим підліткам, від 7-го класу (ну, принаймні судячи з теми 1, яку проглянула й погралася :).
    
                
Фото - із сторінки ДБУ для юнацтва в Фейсбуку.

24 травня 2014

Бібліотечні медіауроки: нові розробки, нова адреса...

Новина для тих, хто цікавиться проектом херсонських бібліотек "Основи медіаосвіти: бібліотечна складова": відтепер за його розвитком можна стежити не лише у сайтах та блогах бібліотек-учасниць, а й у корпоративному блозі, відкритому за адресою http://gorodmedia.blogspot.com/.

 
За підсумками першого року дії проекту опубліковані уроки для 1, 2 та 3 класів.
Посилання на файли pdf зі сценаріями та повні комплекси матеріалів уроків (сценарії - файли у текстовому форматі, презентації PowerPoint, методичні поради, домашні завдання та/або макети роздаткових матеріалів і підібрані до уроку медіакомпоненти - аудіо, відео, презентації тощо) - архівних файлах, доступних для "скачування", 
- усе це знаходьте на сторінках з позначкою відповідних класів. 

22 травня 2014

Наближається випускний у "Бізнес-школі онлайн"

У 2013-2014 навчальному році Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки спільно із кредитною спілкою «Народна довіра» реалізувала обласний проект економічної та фінансової просвіти школярів «Бізнес-школа «Мільйон – це просто» онлайн», підтриманий Департаментом освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації.

До навчання у проекті організатори залучили старшокласників із п'яти районних центрів Херсонщини - Голої Пристані, Каланчака, Каховки, Скадовська, Чаплинки та міста Нова Каховка.

Протягом навчального року відбулося кілька виїзних занять у кожному районі, спільне виїзне заняття в Херсоні, а решта матеріалу викладалася за допомогою скайп-конференцій та вебінарів.

Юні "бізнесмени" придумали оригінальні підприємницькі ідеї, перспективні для їхніх районів, на основі яких в підсумку склали власні бізнес-проекти та інвестиційні плани для успішної їх реалізації. Всі учнівські роботи було подано на конкурс, з яких журі відібрало шість кращих.

28 травня об 11.00 на базі історико-розважального комплексу «Зелені хутори Таврії» відбудеться фінальне свято – бізнес-перегони «На старт за мільйоном». Шість фіналістів захищатимуть перед авторитетним компетентним журі власні бізнес-проекти! Хто з них стане переможцем та отримає головний приз – планшет? До речі, всі юні бізнесмени - учасники святкового фіналу візьмуть участь у пошуково-пізнавально-пригодницькому квесті.
  


Організаційні документи:
                                        

17 травня 2014

Дні Європи в Україні

В Україні День Європи відзначається з 2003 року щорічно, в третю суботу травня (Указ Президента від 19 квітня 2003 року № 339/2003).
Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України; ознайомлення якомога ширшого кола людей з європейськими цінностями та традиціями; популяризація спільних європейських культурних надбань серед українців, зокрема молоді; залучення населення регіонів нашої країни до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС; поширення ідеї європейської ідентичності; утвердження спільних європейських цінностей.

На Херсонщині (і у нашій бібліотеці також) заходи з нагоди Дня Європи в Україні  проводяться протягом 12-18 травня 2014 року.
      

16 травня 2014

Бібліотечні медіауроки: підсумки року в корпоративному проекті

15 травня 2014 року у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки відбулося підсумкове засідання експертної комісії міжвідомчого корпоративного проекту «Основи медіаосвіти: бібліотечний модуль», на якому працівники шкільних бібліотек міста (ЗОШ № 12, 20, 27, 32, 36, 45, 46, 52, 53, 55, 56, ШГП) презентували і захищали розроблені протягом року сценарії та медіа презентації нових сучасних бібліотечних уроків.

Експерти за роботою.


15 травня 2014

Підсумки конкурсу до 200-річчя М.Ю.Лермонтова

Сьогодні у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки відбулося засідання конкурсної комісії з визначення переможців у конкурсі проектів «Люблю Отчизну я…», присвяченого 200-річчю від дня народження М. Ю. Лермонтова.
Участь у цьому спеціальному конкурсі могли взяти працівники методичних центрів галузі освіти, вчителі шкіл, шкільні та дитячі бібліотекарі Херсонської області - випускники тренінгової програми, організованої спільно Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації та обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки.
Серію тренінгів з написання грантових проектів було проведено протягом лютого-березня, а участь у лермонтовському ювілейному конкурсі була задумана як певною мірою "залікова робота".


Хочете дізнатись, хто ж став переможцем? Читайте - у блозі новин ОБД ім. Дніпрової Чайки

06 травня 2014

Новини у "Новин"


Блог новин бібліотеки імені Дніпрової Чайки змінив своє "обличчя", у веселковій стилістиці 90-річного ювілею (хто побував у нашій бібліотеці цьогоріч або принаймні переглядав фото, знає про що це я :).
Для зацікавлених хочу нагадати: тут можна знайти не лише поточні новини із насиченого подіями й імпрезами життя бібліотеки та її читачів, а й ознайомитись із розкладом заходів на наступний/поточний тиждень, замовити собі книгу (не в значенні - із тих, що є - то без проблем, а в сенсі "хотів би, щоб була в бібліотеці"), і, звичайно, власні враження чи коментарі залишити - і не тільки під окремими дописами, а й у віртуальній "Книзі відгуків та побажань".

05 травня 2014

Уроки пам'яті, уроки Перемоги

Напередодні Дня Перемоги говоримо з читачами про війну, про її жертви і звитяги героїв, про необхідність і сьогодні відстоювати те, за що боролись наші діди й прадіди: родину, Батьківщину, мир...
Формат спілкування, звичайно, бібліотечний - зустрічі, виставки, медійні програми, зокрема напередодні 69-ї річниці Перемоги до бібліотеки імені Дніпрової Чайки читачів запрошують на заходи:
    
07.05

Збережемо правду про війну. 
Літературно-історична мандрівка з письменником Леонідом Марченком.
(Відділ обслуговування користувачів-учнів 5-9 класів)
08.05

Зі сплаву геройства й доблесті писалось імя Перемога
Вахта памяті.
(Відділ обслуговування користувачів 1-4 класів)
08.05

Роки війни – століття памяті. 
Віртуальний меморіал
(Інтернет-центр)
08.05

Пісенними дорогами війни. 
Музичний набат
(Відділ естетичного виховання)