06 вересня 2015

"Ігри патріотів Херсонщини": серпневі нотатки. Сторінка перша

26 серпня відбулася остання літня відеоконференція організаторів обласного турніру "Ігри патріотів Херсонщини", приурочена до Дня Незалежності України, - як, власне, і завершення у переважній більшості районів першого, місцевого туру змагань читачів - знавців і патріотів рідного краю. 
Оскільки до огляду за його підсумками включаємо матеріали, отримані і від безпосередніх учасників зустрічі онлайн, і від решти бібліотек-організаторів турніру, то серпневі нотатки матимуть кілька розділів :).
  
Отож, вже можна констатувати: інтелектуальний краєзнавчий турнір відбувається у всіх районах нашої області, і, звичайно, в Херсоні та Новій Каховці.
  
Херсон
Робота щодо участі юних користувачів 
Херсонської ЦБС у обласному інтелектуальному краєзнавчому турнірі «Ігри патріотів Херсонщини» була розпочата у квітні: на початку місяця для працівників дитячих бібліотек було проведене практичне заняття, на якому відбулося обговорення та роз’яснення умов проведення турніру. Також всі присутні отримали електроні версії ігор та 8 примірників настільної гри «У пошуках знайомих незнайомців».
Для ефективного проведення турніру в кожній філії були оформлені книжкові виставки, тематичні полиці та перегляди краєзнавчої літератури. 
Так, в БФ №7 було оформлено виставку-визнання «Де починається моя Батьківщина», в БФ №3 виставку-мандрівку «Знайомство з містом». 


В більшості філій–учасниць проведені краєзнавчі огляди: «Відкрий для себе рідне місто» (БФ №1, дитячий відділ), «Де живе історія мого міста» (БФ №22), «Цікаве з минулого» (БФ №17), «Люби свій край, поважай свою історію» (БФ №5), «Подорож рідними просторами» (БФ №10) та ін. Це допомогло ознайомити читачів з історичними подіями нашого міста, з його культурою та природою Херсонщини.
В травні розпочались перші ігри турніру, які проходили виключно в бібліотеках серед користувачів різного віку.
БФ №10 для дітей Херсонської ЦБС.
Настільний варіант гри «У пошуках знайомих незнайомців» зацікавив не тільки читачів 4-5-х класів, а й дітей більш старшого віку, які залюбки перевіряли свої знання про природу краю. Також були роздруковані й додатки до електронних версій інших ігор.
БФ №1, дитячий відділ.
БФ № 21 для дітей.
Під час проведення краєзнавчої рулетки «Я виріс тут, і край мені цей дорогий» (БФ №1), краєзнавчої гри «Херсонська регата» (БФ №3), медіа подорожі «Заповідні простори Таврії» (БФ №5), літературної панорами «Поетична історія Херсонщини» (БФ №21) були використані матеріали електронних ігор та рекламувався сам турнір.
"Сонечко" в БФ №5 для дітей.

У Центральній дитячій бібліотеці.
Протягом червня участь в іграх взяли відвідувачі шкільних таборів, які працювали в зонах обслуговування міських бібліотек. Зокрема, це міські табори «Сонечко» та «Юнга», шкільні табори ЗНЗ № 13, 57, 24, 35, 48 та ін.
В першій декаді вересня пройде заключна фаза першого етапу турніру серед дитячих філій ЦБС. А на 
початку жовтня кращі команди візьмуть участь у другому етапі турніру, який пройде в Центральній дитячій бібліотеці.
Всього ж у І етапі беруть участь 36 команд із 9 бібліотек ХЦБС, а до другого етапу - тобто до міського фіналу - вийдуть 6 команд, із числа яких і визначаться переможці, що будуть змагатись у третьому, обласному етапі турніру.

***
У Новотроїцькому районі
І тур обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини» завершився ще у червні. 
Його організували працівники районної бібліотеки для дітей, а участь у змаганнях, що проводилися за ігровими картами, взяли діти-читачі із 12 сільських бібліотек, - всього 210 школярів. 
Переможці І туру візьмуть участь у районному турнірі вже у вересні. Зараз працівники дитячої бібліотеки якраз займаються підготовкою до районного фіналу.

*** 
Із квітня по вересень 2015 року майже у всіх бібліотеках Горностаївщини пройшли I тури «Ігор патріотів Херсонщини».
Серія ігор сподобалась користувачам усіх вікових категорій - від 4-х до 9-х класів. Адже ігри допомагають дітям краще пізнати й полюбити свій край та дізнатись багато цікавого. А щоб учні краще орієнтувались в запитаннях (часом навіть каверзних)  про історію, природу та культуру нашої малої батьківщини, в районній бібліотеці для дітей розгорнуто ілюстровану виставку, що так і називається - «Ігри патріотів Херсонщини».
Учасникам ігор дуже сподобались веселі та захопливі «Херсонські ерудит-мандри»; пізнавальні «Етнічний калейдоскоп Херсонщини» та «Лицарі таврійського краю»; викликали незабутні емоції та змотивували  на подальше вивчення відомостей про природу рідного краю «У пошуках знайомих незнайомців» та «Зелене диво Херсонщини». 
Тому дехто із дітей вже не вперше приходить до бібліотек, щоб іще раз перевірити свої знання та позмагатися зі своїми однолітками.
Бібліотекарі отримали безліч запитань, пов’язаних із пошуком необхідної інформації, а діти в свою чергу – відповіді та підказки. Учасники ігор почували себе впевнено і дізналися багато нового, цікавого й таємничого.
На сьогоднішній день працівники районної бібліотеки займаються підготовкою запитань та сценарію до районного туру конкурсу.
     

Немає коментарів:

Дописати коментар