10 вересня 2015

"Ігри патріотів Херсонщини": серпневі нотатки. Сторінка друга

    
Завершились ігри І туру і у бібліотеках Бериславського району.
Ігри проведено для всіх вікових категорій. Загалом участь у конкурсах взяли 249 школярів, а саме учнів 4-5 класів – 120, 6-7 класів – 87, а 8-9 класів – 42.
Кілька прикладів та світлин, зроблених під час турніру в бібліотеках Бериславщини - до вашої уваги.

У Зміївській сільській бібліотеці №1 протягом липня проводилися ігри з учнями 4-7 класів. «Мандрували» Херсонщиною за допомогою гри «У пошуках знайомих незнайомців», грали у краєзнавчо-пізнавальну гру «Зелене диво Херсонщини». Збирали у кросворді «чар-зілля», вишукували "на морському узбережжі" мушлі і розгадували ребуси, анаграми, розгадували загадки...
В читальному залі для учнів 5-9 
класів Зміївської бібліотеки оформлено «Етнічний калейдоскоп Херсонщини», на якому розміщені відомості про представників різних етнічних груп, що живуть як на території області, так і на території Зміївки. З великим захопленням діти під час літнього відпочинку пізнавали рідний край з допомогою турнірних ігор.


Взагалі ж ігри турніру провели майже всі бібліотеки району, а саме: міська №1, міська №2, Бургунська, Веселівська, Вірівська, Високівська, Зміївська, Качкарівська, Кірівська, Козацька, Костирська, Львівська, Милівська, Новорайська, Новобериславська, Новокаїрська, Ольгівська, Раківська, Томаринська, Тягинська, Урожайненська та Шляхівська.


20 липня у приміщенні районної дитячої бібліотеки відбулася краєзнавчо-віртуальна мандрівка, яку провела Зварич Л.Ю. – бібліотекар міської бібліотеки №1. Учні 6-7 класів змагалися за звання «Краєзнавець Бериславщини».


А зараз працівники районної дитячої бібліотеки спільно з фахівцями Бериславського районного історичного музею займаються підготовкою сценарію та підбором тестових завдань і запитань для наступного, районного етапу конкурсу, який відбудеться у вересні. 
***

Бібліотеки Великолепетиського району найбільш активну роботу щодо проведення турніру розгорнули у учас літніх канікул.


До кожної гри читачам були запропоновані виставки-добірки довідкової, краєзнавчої та художньої літератури, рекомендованої організаторами турніру. Змагання учасників проводились у формі краєзнавчих вікторин, відповідей на запитання, які визначені в ігрових картах, в розгадуванні ребусів, загадок і т.д.



І от переможців кожної вікової категорії місцевого туру визначено. Тепер у них є можливість взяти участь у  ІІ турі, який відбудеться у Великолепетиській районній бібліотеці для дітей.

"Участь у турнірі сприяла патріотичному вихованню дітей, поширенню історико-краєзнавчих знань про рідний край", - констатують бібліотекарі.
  
***
В рамках першого туру обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини» Верхньорогачицька районна бібліотека для дітей в період з квітня по серпень провела, окрім власне турнірних змагань, ряд пізнавальних заходів. 
Зокрема, для учнів 4-5 класів Верхньорогачицької гімназії - літературні мандри «У пошуках знайомих незнайомців». Учні досліджували тваринний світ Херсонщини, переглянувши відеокліпи про заповідник Асканія Нова та ознайомившись із книгами про фауну рідного краю. Віртуальна подорож переросла в реальні мандри, які закінчились у районному краєзнавчому музеї. Адже тут можна побачити справжніх тварин, що населяють верхньорогачицький край. 


Учасників літнього оздоровчого табору бібліотекарі запросили і в ерудит – мандри «Лікарські рослини степів України». 
Ще в червні бібліотека провела бібліоквест «Минуле і сьогодення рідного краю», учасниками якого стали учні 8-9 класів Верхньорогачицької гімназії. Бібліоквест відбувався  в районному парку та на дитячому майданчику, а підсумки гри підвели та переможців нагородили в читальному залі районної бібліотеки.   
В проведені заходів працівникам бібліотеки допомагали вчителі ЗОШ №2 та Верхньорогачицької гімназії, директор районного краєзнавчого музею, а також працівники Будинку дитячої та юнацької творчості. На їхню підтримку спиратимуться і в проведенні районного етапу турніру "Ігри патріотів Херсонщини". 

***
Презентація 
настільної гри «У пошуках знайомих незнайомців» для бібліотек-філій Високопільського району була проведена у травні. Тоді ж і стартували ігри обласного інтелектуального краєзнавчого турніру. 
Всього протягом літніх місяців на Високопільщині у турнірі взяли участь понад 100 учнів. Бібліотекарі району відзначають, що кожного разу рекомендували літературу,яка допомагала підготуватись до гри її учасникам, і проводити змагання їм допомагали вчителі. 
Як грали в настільну гру в школах та бібліотеках району учасники молодшої вікової групи, можна побачити на знімках наступної фотодобірки: 




Немає коментарів:

Дописати коментар