20 березня 2015

Регіональне обговорення «Бібліотеки в умовах кризи» у Миколаєві

У рамках підготовки Маніфесту Української бібліотечної асоціації «Бібліотеки в умовах кризи» як документу, що висвітлює програмні положення, напрями і принципи діяльності бібліотек України у сучасних суспільно-політичних та соціально-економічних умовах УБА проводить всеукраїнське обговорення, що відбувається у форматі регіональних.
Сьогодні таке регіональне обговорення відбулося у Миколаєві.
Місцем проведення стала Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.Гмирьова.
До участі були запрошені учасники з м. Миколаїв та Миколаївської області, з Кіровоградської, Одеської та Херсонської  областей, - зокрема представництво з Херсонщини склали не лише бібліотечні працівники, а і депутат обласної ради, керівник громадської організації, редактор.
Бібліотечне співтовариство нашого регіону було представлене невеличкою делегацією з обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, на чолі з директором А.І.Бардашевською, заступником директора обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова Т.Ф.Ігнатовою, завідувачем науковою бібліотекою Херсонського аграрного університету Н.В.Анічкіною, заступником директора Херсонської ЦБС Н.Б.Ткаченко, завідувачем науково-методичного відділу ОУНБ ім.О.Гончара Т.Л.Сватулою, директором Білозерської районної бібліотеки Л.Л.Шишкіною. 

Після вступного слова Президента УБА І.О.Шевченко та директора Миколаївської ОУНБ ім. О.Гмирьова Н.Ф.Богзи учасникам обговорення були запропоновані виступи спікерів - представників Миколаївської громади, ЗМІ, бізнесу, архівної справи, науковців, а також соціолога. Кожен з почутих нами виступів окреслював проблеми, пов'язані з роллю бібліотеки в суспільстві та баченням її завдань і майбутнього - не завжди беспірним, здебільшого проблемним, але з однозначним баченням необхідності бібліотек як суспільних інституцій з притаманними саме їм функціями.
[Перелік спікерів - у програмі обговорення в Миколаєві.]
Завершальним став виступ Н.В.Федотової, директора ВП "Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв", що нагадала про недавній Форум бібліотек Півдня України, під час якого також обговорювалась роль бібліотек у сучасній ситуації, але в аспекті партнерства бібліотечної освіти і бібліотечної практики.
Основну частину робочої програми склали обговорення у групах: у першій із них разом з бібліотекарями працювали представники влади (модератор - Ірина Олександрівна Шевченко), у другій - освітяни (модератор - Тетяна Іванівна Роскіна), а у третій - журналісти та представники громадських організацій (модератор - Ярослава Євгенівна Сошинська).

Питання, що обговорювалися: які кризові явища мають місце у нашому житті/в житті суспільства? Як бібліотеки можуть допомогти вийти із ситуацій, викликаних кризою? Чому бібліотеки важливі у період кризи?
Найбільш "популярними" в учасників обговорення були кризові явища в економіці, а також інформаційна криза, пов'язана, зокрема, з дефіцитом інформаційної та медійної культури і грамотності, системна криза цінностей, - принаймні, саме вони були озвучені у презентаціях усіх трьох груп. 
За задумом робочої групи УБА, усі напрацювання, виконані в ході регіональних обговорень, будуть використані під час розробки Маніфесту.
    
***
П'ятниця - вихідний день у бібліотеці ім. О.Гмирьова. Але господарі, на наше прохання, люб'язно провели для херсонської делегації невеличку екскурсію новітніми залами - регіонального тренінгового центру та інформаційного центру "Вікно в Америку".
   

Дякуємо за гостинність - і до нових зустрічей!

Більше фото - у альбомі на Faceboo

Наталія Попова

Немає коментарів:

Дописати коментар