20 березня 2015

"Поетичний камертон Ліни Костенко" - начитаним і талановитим

Завершенням насиченої програми 19 березня став гала-концерт фестивалю, до виступів у якому були запрошені відібрані компетентним журі лауреати обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко».
Гала-концерту передував поезоконцерт, що відбувся у фойє музичного училища: учасники Фестивалю - читці та автори, змінюючи один одного біля мікрофону, декламували вірші і навіть виконували пісні на слова Ліни Костенко. А всі присутні - насолоджувались поезією, переглядали конкурсні роботи, подані в категорії художники, обмінювались враженнями і думками про те, хто ж стане лауреатом Фестивалю і - хто ж переміг у Конкурсі найкращих читачів?
Чемпіонам читання довелось іще трішки похвилюватись в очікуванні оголошення результатів змагання, - адже захід розпочався театралізованим прологом, присвяченим сторінкам біографії й творчості Ліни Василівни Костенко. У основі - фрагмент вистави літературного театру обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки "Поетичні передзвони", доповнений літературно-хореографічною композицією у виконанні студентів училища культури.


Нарешті! - на сцену запрошується голова журі конкурсу "Найкращий читач України 2015" - "Велика книга читацьких рекордів" і оголошує імена переможиць, - цього разу, нагадаємо, на чемпіонському п'єдесталі читання тільки дівчатка:
- Корсун Альона, учениця 6 класу Любимівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Каховського району;
- Корж Тетяна, учениця 7 класу Голопристанської ЗОШ №3;
- Попова Катерина, учениця 8А класу гімназії №3 Херсонської міської ради - переможиця ІІ етапу у Комсомольському районі м. Херсона серед читачів шкільних бібліотек.
Окрім дипломів та книжкового подарунку дівчаткам подарували гру "У пошуках знайомих незнайомців" із серії "Ігри патріотів Херсонщини".
А запрошення до турніру із такою ж назвою, що саме стартує у нашій області (щоб бути точною - як раз 20 березня :), прозвучало одразу ж після завершення церемонії нагородження. Адже початок інтелектуального краєзнавчого турніру стане одним із важливих складників у цьогорічній програмі Тижня дитячого читання у нашій бібліотеці і у всіх книгозбірнях Херсонщини, що обслуговують дітей і приєднуються до проведення цих змагань.
Власне гала-концерт Фестивалю розпочався із церемонії вручення дипломів лауреатів - і детальніше про нього є у блозі новин бібліотеки.
Та про кількох лауреатів Фестивалю мені хотілося б сказати окремо.
Перш за все - це людина, що зірвала найбільш бурхливі аплодисменти фестивальної зали. Стенд з його роботами привертав особливу увагу на виставці художніх робіт - вишукані й тривожні, сповнені символічної глибини й багатопланової образності, вони так пасують до поезій Ліни Костенко.

Їх автор - Армен Казарян, учень КЗ "Цюрупинська спеціальна ЗОШ І-ІІІ ст." Херсонської обласної ради.

Наступна лауреатка, яку хочу представити особливим чином - Надія Кравченко, нині - студентка Херсонського кооперативного економіко-правового коледжу, а кілька років тому, коли я вперше з Надійкою познайомилась - юна читачка Білозерської районної бібліотеки для дітей.
Надійка стала лауреатом Фестивалю у категорії "автори" - і ось її власний вірш, за мотивами твору Ліни Костенко: 
  
«Сон вже хоче приснитись,
а я ще не сплю…»
Ліна Костенко
   
Сон вже хоче приснитись, а я ще не сплю…
І нашіптує казку з неба місяць привітний.
Я у нього позичу одненьку зорю,
І без неї нехай йому вистачить світла.
Я позичу зорю. А віддати? Віддам.
Але через роки, світлові кілометри…
Отже, треба: дійти. Не втомитись ногам.
Треба гріти любов, замотавшись у светри.
Ніч малює картину свою до кінця.
День вже пензля змінив, скаламутив чорнило.
Від крадіжки зорі в небі слід гребінця.
День захоплює простір, а я не спочила.
Я поцупила зірку на небі одну.
І я їй відтепер свій маршрут довіряю.
Обіцяла рогачику, що поверну.
Може, я в парі з місяцем вам засіяю…

(Далі буде)

Немає коментарів:

Дописати коментар