03 лютого 2021

Бібліотека – дітям: новий формат, нові ідеї, нова якість

2 лютого Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки провела перший у цьому році професійний захід обласного масштабу – семінар для працівників спеціалізованих бібліотек для дітей та публічних бібліотек, що обслуговують дітей і зацікавлені у вдосконаленні своєї фахової майстерності. Семінар відбувся у онлайновому форматі, з використанням застосунку Zoom.

Законодавча база для захисту бібліотек і забезпечення інтересів користувачів в умовах адміністративно-територіальної реформи та формування об’єднаних територіальних громад, позиція Міністерства культури та інформаційної політики щодо недопущення ліквідації закладів культури, зокрема бібліотек, та ухвалення обґрунтованих рішень у питаннях їхньої реорганізації були висвітлені у виступі Анни Іванівни Бардашевської, директора бібліотеки імені Дніпрової Чайки.

20 січня стартувала всеукраїнська акція #Читай_досягай, організована Українським інститутом книги і Міністерством культури та інформаційної політики України за участі українських урядовців, громадських та культурних діячів. За задумом організаторів, у межах акції авторитетні українці поділяться книгами, які сформували їхню свідомість та вплинули на життя, а також розкажуть про книжки, які планують читати власним дітям у цьому році. Акція має на меті продемонструвати українцям взаємозв’язок між читанням та життєвими здобутками і заохотити читати більше книг, щоб досягати нових звершень. 

Дитячі бібліотеки Херсонщини мають великий досвід у організації подібних активностей на підтримку читання у очному форматі, як от щорічний обласний Відкритий урок читання (проводиться з 2009 року) або ж волонтерська акція «Мрій! Читай! Досягай!», яка розпочалась у 2017 році і триватиме до 2022. Тож, знайомлячись із новою всеукраїнською акцією, учасники семінару обговорили також, як, долучаючись до її проведення, можна застосувати свій попередній досвід, трансформувавши його у мережевий формат.

Особливий інтерес у колег викликав практичний модуль програми.

Насамперед знайомились із новою настільною грою «Зелений експрес» із серії «Ігри патріотів Херсонщини», яку бібліотека змогла виготовити наприкінці минулого року завдяки гранту Українського культурного фонду. Незабаром яскраві «валізки» із грою надійдуть до фондів бібліотек області. Тож авторка ідеї гри й одна з її розробників Ірина Миколаївна Ковач детально ознайомила колег із екологічною спрямованістю та змістовним наповненням, із правилами гри й атрибутикою, - ця інформація стане в пригоді під час практичного використання видання на місцях. 
Ольга Володимирівна Крижановська, заступник директора з організації бібліотечного обслуговування, презентувала колегам ще один новий проєкт бібліотеки, реалізація якого стала можливою завдяки гранту УКФ – VR-квест бібліотекою імені Дніпрової Чайки. Ця віртуальна екскурсія з ігровим компонентом може бути цікавою як для юних мешканців Херсона, так і для юних користувачів бібліотек нашої області. Адже віртуально «відвідати» бібліотеку, виконати завдання квесту і отримати спеціальний сертифікат можуть усі бажаючі.

У професійну скарбничку учасників семінару потрапили також креативні формати літературних ігор, інноваційні форми проведення заходів для наймолодших читачів і читацьких родин, з якими ознайомила колег Наталія Миколаївна Крижановська, завідувачка відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів.

Ірина Сергіївна Срібна, завідувачка відділу обслуговування учнів 5-9 класів, запропонувала учасникам семінару огляд нових відеопродуктів бібліотеки, створених у рамках проєкту «Бібліотека рекомендує : відеопромоція книги та читання», а також поділилась враженнями від своєї участі у Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Сучасна дитяча книга і читання в епоху цифрової культури».

На завершення семінару організатори запросили колег брати активну участь у професійних і творчих конкурсах, акціях, проєктах, які відбуватимуться в 2021 на Херсонщині та до організації яких причетна Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, а також до участі у методичній годині та у тренінгах, запланованих на поточний місяць.



Немає коментарів:

Дописати коментар