24 лютого 2021

Онлайн-інструменти для організації дистанційної роботи дитячих бібліотек

24 лютого відбувся підсумковий тренінг із серії, яку фахівці обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запропонували цієї зими колегам із бібліотек області. Продовжуємо поповнювати скарбничку онлайн інструментів для дистанційної роботи. Сьогодні,  окрім освоєння чергового онлайн інструменту, бібліотекарі ознайомилися також із низкою ефективних вправ для розвитку критичного мислення  юних читачів. 
Серед них - вправа «Знайди 8 відмінностей», що вдало показує дітям, як за допомогою великої кількості елементів можна успішно відвернути увагу від головного та більш важливого, як часто це і роблять в медіа-меседжах. 
Наступна вправа «Знайди помилку» показує вже емоційний вид маніпуляції - за допомогою кольору, який не просто відволікає увагу, а змушує зосередитися саме на ньому, приховуючи основний меседж.
Третьою вправою на розвиток критичного мислення юного читача була «Казкова історія». Це свого роду медійна казко-терапія, в якій діти, уявляючи себе героями запропонованої казки, захищають та пояснюють свою позицію. Підсумок цієї вправи - розуміння дітьми того, що скільки людей, стільки ж може бути і думок про одну і ту ж саму ситуацію.
А на завершення тренінгу ми освоювали інтерактивний онлайн інструмент, який дозволяє створювати віртуальні квест-кімнати. Серед різноманіття запропонованих кімнат учасники тренінгу обрали та разом створили дві - за мотивами казки «Пан Коцький», у дизайні старовинного замку, та «Про кого мова?» - у сучасній кімнаті, оздобленій в зелених тонах, і з  музичним супроводом.


Лютневий тренінговий курс завершився, та до послуг сучасного креативного бібліотекаря ще багато нових онлайн інструментів та інтерактивних платформ, освоєння яких допоможе зробити дозвілля наших читачів цікавим, веселим і корисним, - навіть в умовах дистанційної комунікації.
 
Ірина Ковач, медіатренер,
завідувач Медіацентру

Немає коментарів:

Дописати коментар