04 березня 2023

Уряд схвалив Стратегію розвитку читання в Україні

Розпорядженням від 03.03.2023 № 190-р Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію розвитку читання на 2023-2032 роки «Читання як життєва стратегія», розроблену Міністерством культури та інформаційної політики, а також Операційний план її реалізації. 

Стратегія має на меті створити умови для формування звички й потреби у читанні всіх українців, тож її реалізація є важливою складовою гуманітарної безпеки України. 

«Читання має об'єднувати українців, виконувати завдання національної консолідації, модернізації та розвитку української культури, зміцнення й розвитку нашого потенціалу. Також ми маємо підтримувати наших видавців, авторів, перекладачів, створювати сприятливі економічні умови для розвитку бізнесу в сфері книговидання та книгорозповсюдження», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

За задумом розробників Стратегії, підходи до промоції читання мають зазнати кардинальних змін. Адже для всебічного й гармонійного розвитку особистості, зокрема, критичного мислення, читання є необхідною умовою. Тож, в результаті реалізації Стратегії, має стати усвідомлено обраним дозвіллям, освітньою практикою та способом саморозвитку українців. 

Втілити Стратегію в життя планується у три етапи за двома напрямами:
- «Підтримка та розвиток книжкової екосистеми», в результаті реалізації якого читачі матимуть доступ до якісної різножанрової книги, насамперед українськомовної, у різних форматах відповідно до потреб;
- «Формування звички і потреби в читанні», в результаті реалізації якого люди і спільноти обиратимуть читання як свідому та регулярну практику для дозвілля, навчання та розвитку.

Важлива роль в реалізації Стратегії покладається на бібліотеки як один із базових елементів суспільного розвитку і таких його складових, як культура, наука і освіта. 

Моніторинг та оцінка результативності реалізації Стратегії покладається на Міністерство культури та інформаційної політики України, із залученням представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань і наукових установ.


Немає коментарів:

Дописати коментар