24 квітня 2023

Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках: проблемно-цільове навчання бібліографів ОБД й ЦМБ України

Сьогодні розпочалось проблемно-цільове навчання «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках» для завідувачів відділів довідково-інформаційного обслуговування обласних бібліотек для дітей та центральних міських бібліотек ЦБС для дітей, яке організували Національна бібліотека України для дітей та Центр неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Бібліотеку імені Дніпрової Чайки на професійному навчанні представляє Ганна Новицька, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу.

Напевно, найяскравіші враження залишило в учасників навчання спілкування з Наталією Марченко, провідним бібліографом науково-бібліографічного відділу НБУ для дітей, канд. іст. наук, та Олегом Симоненком, директором видавництва "Час Майстрів". 

Під час спільного семінару "Видавець - бібліотека - читач: модерні форми співпраці щодо промоції книги для дітей і юнацтва та дитячого читання" вони запропонували учасникам навчання нову філософію співпраці двох наших споріднених галузей у вирішенні важливого завдання просування до юного читача найкращої книги.
Пані Наталія ознайомила також із прийомами та форматами промоційної роботи, які практикують зарубіжні книговидавці:
Ґрунтовний аналіз веб-платформ, ресурсами яких можуть скористатись у свої роботі бібліографи дитячих книгозбірень запропонувала у практичному кейсі "Бібліотеки, книги, читання: інформація у віртуальному просторі" Наталія Невмержицька, завідувачка відділу обслуговування дітей середнього і старшого віку та організаторів дитячого читання НБУ для дітей.
 
Розмаїття жанрів, форматів, контентного наповнення бібліографічної продукції, створеної колективом Національної бібліотеки України для дітей, презентувала Валентина Красножон у своїй лекції "Інформаційно-бібліографічний складник системи популяризації читання, книги та знань (аспекти бібліографічної роботи НБУ для дітей за останнє триріччя)": персональні бібліографічні посібники та коло читання у серії "Справжній читач", інтерактивні електронні ресурси, мультимедійні презентації, онлайн та відео-проєкти...


Валентина Михайлівна привернула увагу учасників навчання також до важливих для бібліотекарів та бібліографів спеціалізованих бібліотек для дітей результатів соціологічного дослідження "Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання", проведеного в 2020 році на замовлення Українського інституту книги.
Навчання триває, а доступ до його матеріалів буде надано НБУ для дітей, тож ознайомитись із ними зможуть не лише безпосередньо курсанти, а й зацікавлені працівники бібліотек-учасниць.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар