27 квітня 2023

Ресурси, стандарти і корпоративна співпраця

Програма чергового дня навчання бібліографів за модулем «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках» радикально відрізнялась від попередніх. Три перших дні у лекціях та обговореннях домінувала тема дитячої книги, її рекомендації та просування. 
Сьогодні ж організатори навчання запропонували його учасникам тренінг-знайомство з новим (принаймні для декого з нас) ресурсом - додатком Zotero, який відносять до групи так званих «бібліографічних менеджерів», оскільки він дозволяє користувачеві збирати, упорядковувати та організовувати інформацію для власної дослідницької роботи з усіх типів джерел, що можливі для відображення в браузері, а також "автоматизувати" формування посилань до різноманітних наукових, дослідницьких, навчальних текстів.
Презентував цей цікавий ресурс та продемонстрував декілька прикладів його практичного застосування Андрій Ярковий, доцент кафедри інформатики та обчислювальної техніки Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій.

Під час практичного заняття "Стандартизація бібліографування видань для дітей: проблема взаємозв'язку теорії з практикою", яке провела для учасників навчання Оксана Петренко, м.н.с. відділу стародруків та рідкісних видань Інституту книгознавства НБУ імені В.І.Вернадського, актуалізували знання щодо сучасного стану організації стандартизації в галузі взагалі та актуальних стандартів, необхідних в роботі бібліографів спеціалізованих бібліотек для дітей.


Мова йшла також про проблеми, пов'язані з недостатньою швидкістю оновлення державних стандартів України з інформації, бібліотечної та видавничої справи, а також прогалинами в стандартизації типології саме дитячої книги.
 

Важливі питання й завдання подальшого розвитку спільних проєктів бібліотек розглянули в ході круглого столу "Формування електронних інформаційних ресурсів у корпоративному середовищі". 
Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки бере участь практично у всіх корпоративних проєктах, однак у період тимчасової окупації Херсона російськими агресорами ця робота була поставлена на паузу. Тож зараз наші провідні фахівці - координатори проєктів у бібліотеці - мають завдання активізувати свою діяльність у цій царині.

Немає коментарів:

Дописати коментар