26 квітня 2023

Про книжки для радісного дитячого читання

Сьогоднішня зустріч бібліографів бібліотек для дітей України з Наталією Марченко, нашою колегою та автором-модератором популярного серед усіх залюблених у дитячу літературу проєкту КЛЮЧ, стала продовженням розмови про сучасну й класичну українську дитячу книжку. Лекція-огляд "Книжка радісна і надихаюча: вітаїстичні  видання останнього десятиліття та українська класика у терапевтичному читанні дітей різного віку" змусила по-новому подивитись на добре знайомі нам із власного дитинства твори, відкрити несподівані аспекти у творах молодих українських авторів. Своєрідним вступом до огляду став зроблений пані Наталією аналіз, хто з українських дитячих письменників пережив війну як власний особистий досвід. І виявилось, що такий досвід мали й мають мало не всі, за незначним виключенням, часто - двічі, в дитинстві й у дорослому віці. Цей досвід, здебільшого бюлючий і гіркий, не завадив їм у створенні поезії та прози, сповнених радістю й оптимізмом. Проте, відзначила Наталія Петрівна, насправді веселих книжок в українській літературі мало, і чим старші читачі-діти, тим менше для них написано радісних книг.


Між тим, саме такі книжки можуть стати справжньою терапією для дітей воєнного часу і перетворити читання на задоволення. Учасники навчання знайомились із переліком, зібраним пані Наталією, і пригадували, якими б творами могли доповнити його з власного професійного та читацького досвіду:

Подальше спілкування з представницями видавництва "Vivat" - Оленою Рибкою, провідною редакторкою, 

Олена Рибка

та Світланою Тараторіною, письменницею, журналісткою, директоркою з комунікацій - продовжило тему співпраці видавців і бібліотекарів у промоції дитячої книги, пошуків сучасних форм такої співпраці. 

Світлана Тараторіна

Як і в першій частині семінару-практикуму "Видавець - бібліотека - читач", спілкуванню й обговоренню передувала презентація Наталією Марченко видавництва саме через його доробок у царині дитячої книги.


На завершення програми третього дня навчання провідні фахівці Національної бібліотеки України для дітей ділились з його учасниками власним досвідом використання бібліографічних посібників в обслуговуванні дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, а також просування бібліотечних сервісів та бібліографічних продуктів у соціальних медіа. 

Немає коментарів:

Дописати коментар