21 травня 2015

Всеукраїнський науково-практичний семінар освітянських бібліотек

Сьогодні випала нова нагода відвідати бібліотечний Миколаїв - участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі "Освітянські бібліотеки України на шляху трансформації у базові документально-комунікаційні комплекси: стан та перспективи" (триватиме два дні - 21 та 22 травня).
Головні організатори - Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О.Сухомлинського та Миколаївська науково-педагогічна бібліотека, і проводиться захід під егідою та за підтримки Національної академії педагогічних наук України, Міністерства освіти і науки України, Миколаївської облдержадміністрації та Української бібліотечної асоціації. 
Відкриття семінару та перша частина пленарного засідання відбувались у актовому залі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.
Урочистих барв відкриттю семінару надав виступ студентського народного хору імені М.Аркаса Миколаївської філії КНУКіМ під орудою Омеляна Шпачинського.
Теми доповідей, винесених на чільне місце в програмі:
- Стратегічні завдання інноваційного розвитку освітянських бібліотек
(Хемчян Ірина Іванівна, керівник науково-методичного центру мережі освітянських бібліотек МОН України та НАПН України, завідувач відділу наукового і прикладного бібліотекознавства Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського)
- Читання дітей та підлітків у медійному середовищі
(Гич Галина Миколаївна,  канд. пед. наук, доцент, завідувач кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО)
- Координація роботи науково-методичного центру та науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва з метою створення системи інформаційного забезпечення освітян та трансформації шкільних бібліотек у сучасні бібліотечно-інформаційні центри
(Удовиченко Олена Олександрівна, директор науково-методичного центру управління освіти Миколаївської міської ради)
Зрозуміло, що увагу працівників бібліотек для дітей найбільше зацікавив виступ Галини Миколаївни, що містив глибокий, різнобічний аналіз проблеми дитячого читання-нечитання та пропозиції щодо практичних дій бібліотечних працівників, педагогів, батьків, аби підняти престиж читання у нового покоління.
Продовження пленарного засідання - вже у приміщенні Миколаївської науково-педагогічної бібліотеки - розпочалося власне з ознайомлення з історією, розвитком та ключовими здобутками бібліотеки-бази, - у виступі заступника директора бібліотеки Картузова Костянтина Миколайовича "Науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва – освітньо-культурологічний ноопростір для читачів".
Серед виступів, присвячених впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій у практику роботи шкільних бібліотек, привернув особливу увагу виступ Крижко Людмили Володимирівни, методиста Запорізького ОІППО "Використання веб-ресурсів у післядипломній освіті бібліотекарів ЗНЗ", зокрема регіонального порталу "ЗапоВікі" - як платформи для створення і спільного використання електронних фахових ресурсів.
Завідуюча бібліотекою Академічного ліцею ім. О.В.Мішукова при Херсонському державному університеті Єжова Тетяна Миколаївна презентувала у своєму виступі співпрацю шкільних і дитячих бібліотек Херсона, на прикладі власної співпраці з обласною бібліотекою для дітей зокрема.

***
Другий день роботи науково-практичного семінару відбуватиметься на базі Миколаївського муніципального колегіуму ім. В.Д.Чайки.

Фото: Н.Попова, Т.Єжова

Немає коментарів:

Дописати коментар