26 травня 2015

Юні обирають майбутнє: фінал "ПрофіСтарту"

«Карта професій Херсонщини» створена!
Сьогодні в актовій залі Херсонського державного університету відбулась святкова програма з нагоди завершення обласного міжвідомчого інноваційного проекту з професійної орієнтації шкільної молоді «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє» та церемонія нагородження переможців ІІІ етапу проекту, що тривав протягом 2014-2015 навчального року.
Протягом трьох навчальних років (2012-2015 рр.) двадцять команд з усіх 18-и районів області та міст Херсону і Нової Каховки визначали п’ятірки професії, в яких є найбільша потреба на місцевому ринку праці, збирали й опрацьовували накопичені матеріали, створювали власні промоційні продукти, адресовані ровесникам і спрямовані на популяризацію обраних професій. 

Учнівська молодь брала участь у майстер-класах у навчальних закладах і на виробництві, у тренінгах щодо вибору професій та з освоєння спеціальних знань і навичок, професіографічних екскурсіях на провідних підприємствах, у скайп-конференціях з однолітками з інших областей тощо.
Пліч-о-пліч зі школярами три етапи проекту – «Топ-5 професій нашого краю», «Професія, яку я обираю», «Карта професій Херсонщини» працювали їхні наставники – працівники дитячих бібліотек Херсонщини, педагоги, фахівці районних і міських центрів зайнятості.
На заключному, ІІІ етапі проекту (2014-2015 рр.) команди «ПрофіСтарту» створювали електронну карту професій свого краю, - із застосуванням набутих у проекті знань та напрацьованих спільними зусиллями ресурсів, розповідали про досліджені професії своїм ровесникам і молодшим школярам, допомагаючи зорієнтуватись у виборі фахового майбутнього, перспективного для рідної Херсонщини. Відтепер цей оригінальний ресурс опубліковано в Інтернеті, і ним можуть вільно користуватись усі зацікавлені – школярі і дорослі, організатори профорієнтаційної роботи.
За підсумками виконаних учасниками творчих завдань та проектів були визначені і нагороджені під час святкової програми кубками, дипломами і цінними подарунками чотири команди-переможниці: «Профі» Комишанської загальноосвітньої школи № 26 Херсонської міської ради (перше місце і головний приз конкурсної програми проекту); «Тавричата» Навчально-виховного комплексу «Чаплинська школа-гімназія» (друге місце); команда «АРТ» Великоолександрівської ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів та команда «Нове покоління» Навчально-виховного комплексу №4 м.Нова Каховка, що розділили третє місце.

Усіх учасників проекту та його лідерів вітали й нагороджували директор Херсонського обласного центру зайнятості Єрашов Євгеній Олександрович, директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Бардашевська Анна Іванівна, заступник начальника управління культури Херсонської обласної державної адміністрації Мазур Ігор Романович, начальник відділу професійно-технічних навчальних закладів та координації роботи вищих навчальних закладів управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації Саламаха Марина Миколаївна і гостинна господиня зали, у якій проходило свято - Тюхтенко Наталія Анатоліївна, в.о. ректора Херсонського державного університету.
З особливим ентузіазмом зустріли «профістартівці» оголошення директора Херсонського обласного центру зайнятості Євгенія Олександровича Єрашова про головний приз для переможців проекту – поїздку до Львова.
Дипломами нагороджені і переможці проекту в номінації «Кращий профі-кейс» (тобто – кращий альбом-літопис проекту), у якій кращих було визначено за підсумками голосування усіх команд-учасниць, що відбувалося безпосередньо у день фінального заходу, на спеціально для цього розгорнутій виставці.


Нагороди у цій номінації отримали Валентина Іванівна Карпенко - завідувач Новокаховської міської бібліотеки для дітей, Надточій Тетяна Іванівна – педагог-організатор Комишанської ЗОШ №26 Херсонської міської ради, та Ямпольська Любов Іванівна, завідувач Цюрупинської районної бібліотеки для дітей.
Подяками співорганізаторів проекту відзначені кращі координатори проекту у містах і районах – із числа працівників районних і міських центрів зайнятості, фахівців дитячих бібліотек та педагогічних працівників.
"ПрофіСтарт" завершився, але життєві та професійні старти для усіх його учасників ще попереду. Тож хай вам щастить, випускники-"профістартівці" - талановиті й ерудовані, енергійні й дружні! Успіхів і нових перемог!

Читайте також репортаж у блозі проекту: http://profistart.blogspot.com/2015/05/blog-post_64.html ;
на сайті Херсонської обласної служби зайнятості: http://www.dcz.gov.ua/khe/control/uk/publish/article;jsessionid=C8D49D5BEAF189908AB526AC2C8AA4C8?art_id=30608&cat_id=1490843

Немає коментарів:

Дописати коментар