22 травня 2015

Школа майбутнього

Програма другого дня всеукраїнського семінару освітянських бібліотек розпочалася з ознайомлення з Миколаївським муніципальним колегіумом ім. В.Д.Чайки. "Школа майбутнього" - гласить вивіска над головним входом до навчального закладу, і учасники семінару мали нагоду переконатися в тому, що ця амбітна назва цілком відповідає і матеріально-технічній базі, і здобуткам учнівського та педагогічного колективу колегіуму.
Знайомив семінаристів зі своїм навчальним закладом директор колегіуму - Сергій Михайлович Січко, кандидат історичних наук, народний учитель України.
Звичайно, кількох фото замало, щоб передати враження, яке справили на нас навчальні аудиторії, коридори-оранжереї, спортивні зали (аж три!), шкільні музеї, медичний центр, капела бандуристів, хореографічний ансамбль "Анна"... 

І, звичайно, бібліотека колегіуму:
***
Основна тема, яка обговорювалась цього дня учасниками семінару - медіаосвіта школярів, впровадження спеціальних курсів у рамках всеукраїнського експерименту та програми бібліотечної медіаосвіти, зокрема - бібліотек Миколаєва та Херсона.
Проекти й програми представляли: Тетяна Павлівна Крячко, старший викладач кафедри психології,педагогіки та менеджменту освіти Миколаївського ОІППО, і Оксана Миколаївна Денисенко , заступник директора з науково-методичної роботи ММК ім. В.Д.Чайки; Тетяна Іванівна Роскіна, директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва, і Наталія Федорівна Попова, заступник директора з наукової роботи Херсонської ОБД ім. Дніпрової Чайки. 
Завершилась робоча програма Всеукраїнського семінару "Освітянські бібліотеки України на шляху трансформації в базові документально-комунікаційні комплекси: стан та перспективи" презентацією нового проекту - спецкурсу для старшокласників з медійним супроводом "Аve Сковорода. Ідемо за Сковородою", який презентували Галина Михайлівна Сагач, доктор педагогічних наук, професор, академік АНВО України, і Тетяна Олександрівна Кузьмич, канд.пед.наук, завідувач науково-методичного відділу Херсонської академії неперервної освіти. Спецкурс може стати основою і для цікавих бібліотечних проектів, присвячених майбутньому відзначенню 300-річчя від дня народження Григорія Савовича Сковороди (2022).


***
І на завершення - декілька цитат із Рекомендацій, підсумкового документу семінару:

"...Зокрема, учасники семінару зосередили свою увагу на таких питаннях: ...
- бібліотечно-інформаційний сервіс у мережевому середовищі: сучасні вимоги та інновації;
- перспективи розвитку бібліотек навчальних закладів як соціокультурних комплексів;
- консолідація зусиль бібліотек у сфері соціальних медіа;
- комунікативний простір сучасної бібліотеки;
- медіа- та інформаційна освіта в сучасному світі;
- науково-методичне забезпечення інноваційного розвитку освітянських бібліотек;
- підвищення фахової компетентності працівників освітянських бібліотек..."
"...Для реалізації обговорюваних проблем учасники семінару рекомендували: ...
- сприяти процесу модернізації шкільних бібліотек через перетворення їх на сучасні бібліотечно-інформаційні комплекси, що на етапі розвитку інформаційного суспільства мають стати центрами навчально-виховного процесу, майданчиками для педагогічних інновацій, а також забезпечити вільний доступ до інформації учням і педагогам;
- активізувати діяльність освітянських бібліотек із національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді; ...
- рекламувати бібліотечно-інформаційні ресурси й послуги в мережевому середовищі; ...
- сприяти процесу підвищення кваліфікації фахівців освітянських бібліотек із застосуванням дистанційних форм навчання."
Фото: Н.Попова, Т.Єжова

Немає коментарів:

Дописати коментар