08 травня 2023

День Європи: святкуємо разом

День Європи в Україні відтепер відзначатиметься 9 травня. Указ про це видав сьогодні Президент України. «Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії», а також на підтримку ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань ухвалено цей день відзначати спільно з усіма країнами-членами Європейського Союзу. Адже День Європи було встановлено в 1985 році на відзначення миру та єдності на континенті. Дату обрано не випадково - саме 9 травня 1950 року була проголошена Декларація Шумана (тоді - міністра закордонних справ Франції), якого вважають одним із засновників ЄС, про створення нової форми організації держав у Європі у вигляді «наднаціональної спільноти». 

Віднині Україна святкуватиме День Європи разом з європейським співтовариством, тим самим підтверджуючи свою відданість ідеалам і цінностям демократії та обраному вектору руху до євроінтеграції. Війна, яку веде сьогодні Україна з рашизмом, – це насамперед боротьба за утвердження свободи і незалежності, за ідеали демократії та верховенство права.

Бібліотеки для дітей Херсонщини беруть участь у проєкті Представництва Європейського Союзу в Україні «ЄС на книжковій полиці». Тож, готуючи власні заходи до Дня Європи, можемо скористатись бібліотечкою інформаційних ресурсів, присвячених ЄС та євроінтеграції України, скористатись досвідом колег у проведенні публічних заходів для дітей та юнацтва на тематику Європейського Союзу, а також запросити своїх користувачів до участі у Євровікторині або пограти у ігри "Євровибір", "Раніше чи пізніше" та "Геоквіз" і перевірити власні знання про Євросоюз, його історію та географію.


Немає коментарів:

Дописати коментар