10 травня 2023

Круглий стіл з питань реалізації на Херсонщині державної мовної політики

10 травня Херсонська обласна військова адміністрація, Департамент реалізації гуманітарної політики ОДА та управління освіти і науки ОДА організували круглий стіл «Реалізація на території Херсонської області державної мовної політики», до участі в якому були запрошені представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних військових адміністрацій, військових адміністрацій населених пунктів, закладів культури, освіти і науки, громадських організацій та засобів масової інформації - офлайн і онлайн. 

Відкрили роботу круглого столу Олександр Прокудін, голова Херсонської обласної військової адміністрації, Олександр Самойленко, голова Херсонської обласної ради, і Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, які закликали учасників заходу сприяти впровадженню української мови у всі сфери суспільного буття, заохочувати мешканців Херсонщини вдосконалювати знання державної мови і практикувати її повсюдне використання - в громадському просторі, на роботі, в побуті, в родинному спілкуванні. 

 
Мова йшла також про розширення можливостей для вивчення державної мови та складання іспитів на володіння нею для посадовців і працівників тих сфер, які цього потребують.

Віолетта Царькова, директор Департаменту реалізації гуманітарної політики ОДА, презентувала учасникам круглого столу "Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Херсонській області на 2023-2025 роки",  затверджену розпорядженням ОВА.

Ознайомитись із Програмою та затвердженими напрямами діяльності та заходами з її реалізації можна на офіційному сайті Херсонської ОДА (за цим покликанням або розміщеним тут QR-кодом).

В рамках круглого столу відбулось підписання Меморандуму про співпрацю з Громадською організацією "Українська гуманітарна платформа" щодо реалізації в громадах Херсонської області Всеукраїнського проєкту "Єдині"

Олена Фірманюк, відповідальна за співпрацю з територіальними громадами та організацію діяльності розмовних клубів цього проєкту, презентувала його масштабну діяльність та вже досягнуті вражаючі результати і закликала приєднуватись до співпраці керівників громад та закладів культури і освіти - учасників круглого столу.

Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки бере участь у цьому проєкті та започатковує роботу розмовного клубу українською для мешканців Херсону, які залишаються в рідному місті і хотіли б уже зараз перейти на українську як мову свого повсякденного спілкування.

У обговоренні теми круглого столу взяли участь представники обласних закладів культури і херсонських вишів, поділившись власним досвідом підтримки й реалізації державної мовної політики. За підсумками круглого столу ухвалені рекомендації.


Немає коментарів:

Дописати коментар